In Nederland kunnen we klagen als geen ander dat kan. Is het niet het weer, dan ligt er wel weer hondenpoep op de stoep en is er opslag gegeven op werk dan moeten er weer teveel uren gemaakt worden. Vooral dat laatste blijkt allemaal wel mee te vallen. Uit een recentelijk onderzoek blijkt dat wij Nederlanders naast altijd over het weer klagen ook nog eens de kortste werkweken draaien, die trend is eigenlijk terug te zien in heel Europa.

Onderzoek

Eigenlijk hebben we dus niks te klagen, maar dat weten we ergens ook hartstikke goed. Bamboo HR heeft onderzoek gedaan naar de gemaakte werkuren per week in verscheidenen laden. En hier komen nogal wat interessante getallen naar boven drijven.

Werkuren

Uit de cijfers van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OECD) blijkt dat wij Nederlanders de minste werkuren per week maken. Deze gegevens weerspiegelen de gemiddelde wekelijkse gewerkte uren, zowel parttime als fulltime. In hun onderzoek behandelen ze 35 landen over de hele wereld.

Europa

Het verband tussen de landen met de kortste werkweken is duidelijk waar te nemen: ze zijn allen Europees. Van de 16 landen die zijn opgenomen in de dataset waarvan de werknemers minder werkten dan het gemiddelde, zijn er 15 Europese landen en de enige uitbijter, Australië.

Van alle landen waar data beschikbaar is, heeft IJsland het hoogst aantal werkende mensen onder de bevolking. 86% van de inwoners heeft daar een bepaalde vorm van zelfstandig inkomen. In Nederland doen we het met 76% werkenden ook lang niet slecht. IJsland heeft daarentegen wel een stuk forsere werkweek van 39 uur per week gemideld.

Wekelijkse werkuren in Nederland

In Nederland werken vrouwen gemiddeld 25 uur per week, waar de mannen een gemiddelde van 34 uur behalen. Dit maakt een gemiddelde werkweek van 29 uur, waar nog niet eens vier dagen mee mee gehaald worden. Naast Nederlander worden er Denemarken (32,4), Duitsland (34,4) en Zwitserland (34,4) ook relatief weinig uren gemaakt.

Kantoor

In Turkije en Colombia wordt er gemiddeld 48 uren per week gemaakt – gedeeld het hoogste aantal ter wereld, gevolgd door twee Midden-Amerikaanse landen, Mexico (45,2) en Costa Rica (45,0). Dat is ruim 31% meer dan wij in onze kleine kikkerlandje doen.

Nog een land dat opvalt in de Infographic-statistieken is Zuid-Afrika, waar maar 43% überhaupt een baan heeft. Dit deel van de bevolking werkt vervolgens werken zichzelf wel helemaal uit de naad. Dat valt wel te concluderen aan de gemiddelde werkweek van 43 uur.

Download de Infographic van Bamboo HR hier