Tesla – met Elon Musk als voorman – is de afgelopen maanden veel in opspraak geweest. Zo kocht het autobedrijf nog amper 2 maanden geleden voor €1.5 miljard aan Bitcoin, waarna de cryptomunt een recordwaarde behaalde. In de tussentijd werd voorman Elon Musk betiteld als rijkste man ter wereld, maar werd later weer beschuldigd van marktmanipulatie.

Musk Tesla record

Investeerders zagen het aandeel van Tesla het afgelopen jaar naar recordhoogtes schieten, maar de afgelopen weken heeft Tesla een enorme waardedaling gekregen. Volgens het zakenblad Fortune verloor nog nooit een bedrijf zo veel beurswaarde als Tesla de afgelopen vijf weken. Ondanks dat het onderhand alweer aan het stijgen is.

De record waardedaling van Tesla

6 weken geleden zagen de cijfers van Tesla er rooskleuriger uit dan ooit. De hoogste waarde die toen werd bereikt was €738 miljard. De waarde van Tesla leek alsmaar toe te nemen, maar een week geleden sloot het aandeel van Tesla op 500 per aandeel (op het moment van schrijven staat het op 698,160) , waarmee het bedrijf een beurswaarde had van €480 miljard. Een recorddaling op zo’n korte termijn.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Tesla (@teslamotors)

Volgens het zakenblad Fortune komt deze gigantische daling door de onzekerheid die er heerst over Tesla en over de voorman Elon Musk. Tesla verkocht in 2020 ‘slechts’ een half miljoen auto’s, terwijl de concurrenten vele grotere aantallen wegzetten. Beleggers hebben hierdoor moeite om het bedrijf op waarde te schatten.

De plannen van Tesla in 2021

Tesla heeft grootste plannen voor 2021. Dit jaar komen er opgewaardeerde versies van de Model S en Model X op de markt en wordt de Model Y – met de mooie vleugeldeuren – leverbaar in Europa. Ook hoopt Tesla de langverwachte Semi op de markt te kunnen brengen. Dit zal dan de eerste volledige elektrische vrachtwagen worden.

De waardedaling van Tesla betekent ook een vermogensdaling van Elon Musk. Musk is niet meer langer de rijkste man op aarde en staat nu wederom op plek 2 achter Jeff Bezos van Amazon. We verwachten echter dat Musk zijn weg naar boven weer weet te vinden en we bereiden ons al weer voor op het volgende Tesla record.