Na lampen heeft Philips nu ook de Senseo en de Airfryer naar buiten gegooid. Een Chinese investeerder genaamd Hillhouse Capital heeft een divisie van huishoudelijke apparaten gekocht, waaronder koffiezetapparaten, strijkijzers en stofzuigers. In totaal heeft Philips dankzij de investering €4,4 miljard ontvangen en is het meteen één van de grootste investeringen die zijn gedaan in het Eindhovense miljardenbedrijf.

Mega investering Philips

Van de €4,4 miljard die door het Chinese bedrijf in Philips is geïnvesteerd is 3,7 voor de huishoudtak zelf. In termijnen betaalt het Chinese bedrijf Philips om hun naam nog steeds te mogen gebruiken. Er zal voor de consument dus weinig veranderen, aangezien de airfryers en koffiezetapparaten nog gewoon de naam Philips zullen hebben.

Philips airfryer

Foto: Philips

Financieel gezien is het een grote slag die het Eindhovens bedrijf slaat. Philips wilde namelijk af van het huishoudelijke gedeelte, omdat dit volgens hen niet meer aansloot bij het gedachtegoed dat ze nu hebben. In februari ging nog het gerucht dat Philips een beursgang wilde bewerkstellingen met het huishoud concern, maar nu is het toch gelukt om een investeerder te vinden die er miljarden voor wil neertellen.

Nieuwe route van Philips

Philips is al een lange tijd bezig met de focus leggen op zorgtechnologie en persoonlijke verzorging. Zo sloot het bedrijf een jaar geleden nog een grote deal met de Amerikaanse overheid, voor beademingsapparatuur. Hoewel het bedrijf groot is geworden met de welbekende gloeilampen en verlichting in zijn geheel, kiest het bedrijf nu voor een andere route. Financieel gezien hoeft men zich geen zorgen te maken.

Philips

De investering die door het Chinese bedrijf in Philips is gedaan levert na belasting ongeveer €3 miljard op. De verlichtingstak van het bedrijf behoort inmiddels ook al niet meer tot Philips. Deze tak ging al eerder apart door onder de naam Signify en zaken als audio- en videoapparatuur werden ook verkocht aan grote investeerders. Tijd dus om een nieuwe weg in te slaan.