In 1974 werd de International Race of Champions (IROC) opgericht. Het concept was om 12 coureurs uit verschillende rijdisciplines identieke auto’s te laten racen om te zien wie de beste was. De eerste serie werd gevuld met Porsche 911 RSR’s uit 1974, die speciaal voor dit doel waren ontworpen. Dit gele exemplaar is onder andere in eigendom geweest van niemand minder dan Pablo Escobar.

De Porsche 911 RSR van Pablo Escobar

Op de IROC zat de drugbaron echter niet zelf achter het stuur, dat was weggelegd voor de Braziliaanse Formule-1 coureur Emerson Fittipaldi. Fittipaldi had op 25-jarige leeftijd het Formule 1-kampioenschap van 1972 gewonnen, waarmee hij op dat moment de jongste F1-kampioen ooit was. Er zijn in totaal 15 auto’s gemaakt: 12 voor de coureurs en 3 voor reserveonderdelen.

Pablo-Escobar-3

Deze desbetreffende RSR zal de geschiedenisboeken ingaan als “The Fittipaldi car”. Helaas was hij toentertijd een paar minuten te laat voor de rijdersvergadering en als straf begon hij op de 11e positie in de openingsrace. Dat was uiteindelijk niet hetgeen wat hem de race kostte, want later vloog hij van de baan waardoor hij zich moest terugtrekken.

Restauratie

Het werd vervolgens eigendom van en bestuurd door de beroemde cocaïnehandelaar Pablo Escobar. El Patron liet er een 935-bodykit opzetten en gebruikte de auto voor raceactiviteiten. Na zijn dood in 1993 ging de Porsche de stalling in om vervolgens terug naar de Verenigde Staten te worden gebracht.

Na een lange opslagperiode is deze IROC volledig gerestaureerd in de ‘Fittipaldi-kleurstelling’. Het historische voertuig blijkt ook nog een uitstekende documentatie te hebben.

Deze auto’s worden zeer zelden te koop aangeboden, de laatste twee zijn de Donohue-auto en de Revson-auto die door Jerry Seinfeld werd verkocht voor $ 2,31 miljoen. Voor deze sahara beige Porsche vraagt Atlantis Motor Group in Florida 2.200.000 dollar, omgerekend zo’n 1.850.000 euro.

Recent zagen we ook de auto van een ander wispelturig figuur op de markt komen, over wie we het hier hebben, lees je hier

Beige Pablo-Escobar-5