Op een Amerikaans online veilinghuis is een verzamelkaartje van de rapper en miljardair Jay-Z verkocht voor een recordbedrag. Nog nooit werd er zoveel geld betaald voor een niet sport- en niet-ruilkaartje. Dit maakte het online sportkaartjesplatform SlabStox bekend middels een post op Instagram. Er is liefst $105,780 betaald voor het kaartje; dat is omgerekend €89,102. Dat terwijl het bod daarvoor op €2.500 stond.

Dure verzamelkaartjes

De waarde van een verzamelkaartje is gebaseerd op meerdere eigenschappen. De belangrijkste factor die de waarde van een kaartje bepaalt, is de staat waarin het kaartje zich begeeft. Het allerbeste is een zogeheten ‘mint-status’, wat aangeeft dat het aantal krasjes en buigingen nihiel is. Mocht je een kaartje uit een nieuwe verpakking halen zonder handschoen, dan is de status van je kaartje al geen mint meer.

Naast de fysieke staat, is ook de zeldzaamheid natuurlijk enorm van belang voor de waardebepaling. Een kaart waarvan slechts een paar exemplaren beschikbaar zijn, zal veel duurder zijn dan een kaart die in grote getalen beschikbaar is.

Om de waarde van een kaart vast te stellen kun je zelfs naar speciale winkels gaan die hier in gespecialiseerd zijn. Zij analyseren de fysieke status van je kaart en geven dan een gecertificeerd BGS-nummer van 1-10. 1 is een kaart in zeer slechte conditie en 10 een mint-conditie.

Verzamelkaartje Jay-Z brengt record op

Het verzamelkaartje van de rapper Jay-Z bracht dus een record op. Het BGS-rapport werd uitgevoerd en het cijfer werd bepaald op 9.25 – een enorm goede score dus. Het kaartje heeft de status ‘near-mint’ wat betekent dat het zo goed als tegen perfectie aan zit. Het gaat om een Topps NBA kaart waar de rapper en miljardair op staat in een driedelig pak.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Goldin Auctions (@goldinauctions)

jay-z kaart

De kaart dateert uit 2006 en werd uitgegeven in een serie basketbalkaartjes van Topps. Aangezien Jay-Z geen basketballer is maar slechts een fervent bezoeker, wordt het kaartje niet gezien als sportkaartje. Op de kaart staat ook de handtekening van de rapper, wat mede voor de enorm hoge prijs heeft gezorgd. De koper is anoniem gebleven.