Steeds meer mensen beseffen dat geld op een spaarboekje houden totaal de moeite niet meer is. Met een rendement van lager dan 1% maakt u zelfs niet genoeg winst om inflatie te ontlopen en verliest u dus elk jaar aan koopkracht. Een pensioenspaarrekening is zelden een betere optie.

Maar wat moet u dan doen met uw geld als u een degelijk rendement wilt halen? Beleggen is voor velen de beste optie. Er zijn hiervoor talloze keuzemogelijkheden, die we in dit artikel kort gaan bespreken. We kijken hiervoor zowel naar het mogelijke risico als naar het rendement.

Aandelen

U kan uw geld investeren in bepaalde bedrijven en hier aandelen van aankopen. Als die bedrijven het goed doen, stijgt uw investering in waarde. Doen die het slecht, dan daalt uw belegging. U zal vaak ook een passief inkomen kunnen opstrijken in de vorm van dividenden. Bij individuele aandelen komt vaak een redelijk hoog risico kijken, maar ook de mogelijkheid tot veel winst.

Obligaties

Obligaties zijn schuldbewijzen uitgekeerd door bedrijven of door de overheid. U leent dan in feite geld aan die instanties en zal hiervoor jaarlijks rente ontvangen. Deze rente is doorgaans hoger dan wat u kan verwachten op een spaarboekje, maar dat is zeker niet gegarandeerd. Zo heeft de Nederlandse overheid vorig jaar obligaties uitgebracht met negatieve rente, waarbij u dus moest betalen om geld te lenen aan de overheid.

Het grote nadeel van obligaties is dat uw geld voor een bepaalde looptijd vastligt (doorgaans tussen 3 en 30 jaar). Het voordeel is dat het vaak een veilige vorm van beleggen is.

Online trading

Als u wat meer actief wil omgaan met uw beleggingen, dan kan u ermee naar de beurs trekken en aan online trading doen. U koopt dan beleggingsproducten aan voor een bepaalde prijs, en beoogt die te verkopen aan een hogere prijs.

Dat kan u doen met aandelen, allerlei fondsen, REITs (Real Estate Investment Trusts), goud, cryptocurrency, enzovoort. U kan hier op zich zeer veel geld mee verdienen, maar het vergt wel moeite, kennis, studie en onderzoek – of gewoon veel geluk.

Vastgoed

Vastgoed is een erg interessante sector om in te investeren, omdat het één van de veiligere vormen van beleggingen is en nog steeds een degelijk rendement kan opleveren. Afhankelijk van waar en hoe u belegt. De meest bekende vorm van investeren in vastgoed is simpelweg een huis, flat, of ander gebouw aankopen en dat ofwel verkopen met winst of verhuren voor een inkomen.

online trading

In Nederland kunt u bij de laatste optie ongeveer 3 tot 4% rendement per jaar (vóór kosten) verwachten. Dat is net genoeg (of net niet) om inflatie te ontlopen. Als u meer rendement op uw geld wil krijgen, is het geen slecht idee om uw blik op andere landen te richten. Vooral investeren in Zuidoost-Azië zit in de lift, met landen zoals de Filipijnen en Vietnam die u 6 tot 8% rendement kunnen opleveren.

Indexfondsen

Een marktindex is, simpel gezegd, een groep van de best presterende bedrijven op die markt. Een indexfonds belegt in de aandelen van die bedrijven. Als u in een indexfonds investeert, belegt u dus in de markt en zal u ook het rendement van die markt krijgen. Op lange termijn is dat gemiddeld ongeveer 10%. Soms eens 5%, soms eens 15%, maar er zijn ook jaren dat u -20% zal zien (denk aan 2008). Als u lang genoeg aan uw investeringen blijft vasthouden, kan u zich aan een erg degelijke stijging in waarde van uw vermogen verwachten.

Edelmetalen

Onder edelmetalen verstaan we vooral goud, zilver en platinum. Deze metalen hebben een intrinsieke waarde en zijn gegeerd over de hele wereld. Ze zijn in principe een zeer veilige belegging, want bijvoorbeeld goud stijgt gemiddeld in waarde aan 9% per jaar.

Goud

U kunt fysieke metalen aankopen en die ergens in een kluis bewaren, of gewoon digitaal investeren in de prijs van goud, aandelen van goudmijnen kopen, enzovoort.

Diversificatie

Naast de bovenstaande 6 voorbeelden, zijn er nog een heleboel andere zaken waarin u uw geld kan beleggen. Denk aan kunst, cryptocurrency, zeldzame verzamelobjecten, olie, grondstoffen, enzovoort. Een belangrijk aspect van succesvol beleggen is dat u zich niet moet beperken tot slechts één optie.

Als u bijvoorbeeld al uw geld in aandelen van technologische bedrijven steekt, en er gebeurt iets met die sector, dan verliest u een heel pak van uw vermogen. De sleutel tot succes in de beleggingswereld is diversificatie: een gebalanceerd portfolio opstellen met investeringen in allerlei elementen, verspreid over economische sectoren en geografische locaties. Als er dan eens iets gebeurt met één element, zit u nog steeds veilig.

Wat een optimale portfolioverdeling voor uw situatie is kunnen we niet aangeven, dat hangt immers volledig af van uw risicotolerantie, beleggingsdoelen, leeftijd, enzovoort.

We kunnen wel aanraden om uw beleggingen in twee “emmertjes” te verdelen: eentje voor veilige groei (obligaties, goud, indexfondsen) en eentje voor speculatieve winst (aandelen, cryptocurrency, online trading). Welk percentage van uw geld u in de ene emmer steekt en hoeveel in de andere, moet u zelf afwegen.

Lage kosten

Tot slot willen we u nog een laatste tip meegeven. In wat u ook beslist te investeren, zorg ervoor dat u dit aan zo laag mogelijke kosten doet. Actief beleggen in aandelen brengt telkens kosten met zich mee, net als het aankopen en verkopen van indexfondsen. Passief beleggen (kopen en vasthouden op lange termijn) is dus de boodschap.

Kies ook zorgvuldig op welke manier en bij wie of wat u belegt. Het kan misschien verwaarloosbaar lijken om via een bank 1% meer te betalen voor een bepaald beleggingsinstrument dan bij een online broker, maar op lange termijn kan die 1% extra kosten u 30% minder totale winst opleveren.

Als u bijvoorbeeld €100.000 investeert in een indexfonds met een gemiddeld rendement van 10%, zal u na 30 jaar €1.744.940 hebben (mits herinvestering van de rente, wegens het principe van rente op rente). Maar als u 1% extra kosten moet betalen (dus 9% gemiddeld rendement), dan zal u slechts €1.326.767 overhouden, een verschil van meer dan €400.000, oftewel viermaal uw principiële inleg.

Kortom: Als u meer rendement op uw geld wil krijgen, moet u een divers beleggingsportfolio aanleggen en de kosten zo laag mogelijk houden.