Dat Nederland relatief gezien een rijk land is, komt voor velen niet als een verrassing. Met 17.3 miljoen inwoners kunnen we onszelf demografisch gezien gerust een kikkerlandje noemen. Toch zit het financieel gezien wel snor, als we naar de globale cijfers kijken. Vergeleken met jaren geleden is er veel veranderd. Tijd dus om eens te kijken naar de miljardairs van Nederland anno 2021.

Zoveel miljardairs telt Nederland anno 2021

We vallen met de deur in huis. Nederland kent anno 2021 liefst 38 miljardairs onder haar 17,3 miljoen inwoners. Procentueel gezien heeft dus 0.00002% van de Nederlandse bevolking een vermogen van €1 miljard of meer. In het lijstje met de rijkste der rijken van het vaderland staan bekende namen als John de Mol en Frits Goldschmeding, die zich allicht miljardair mogen noemen.

Het lijkt wel alsof er steeds vaker Nederlandse startups uitgroeien tot wereldwijde successen, met miljardenopbrengsten als gevolg. Voorbeelden zijn de Nederlandse parels Adyen en Thuisbezorgd.nl, die elk goed zijn voor miljarden euro’s. In Nederland is de kans dat je tot de rijkste 1% van de wereld behoort bijna groter dan in elk land waar dan ook. Benieuwd of jij hier ook tot behoort? Kijk dan hier.

Vergelijking met andere landen

Nederland kent dus 38 miljardairs anno 2021. Ter vergelijking: het gehele continent Afrika telt 18 miljardairs. Aangezien Afrika 1,2 miljard inwoners telt – 71 keer meer dan Nederland – wordt duidelijk hoe rijk Nederland procentueel wel niet is. We doen het dus zo slecht nog niet.

De Nigeriaan Aliko Dangote mag zich de rijkste man van Afrika noemen. De 63-jarige Nigeriaan is de oprichter van een gigantische cementfabriek en heeft hiermee een vermogen van ruim €10 miljard mee weten op te bouwen. De meeste Afrikaanse miljardairs verblijven in Zuid-Afrika en Egypte, beide tellen er 5. Nigeria heeft er 2 en Marokko één.

Forbes

Foto: Forbes

In China wonen wereldwijd gezien de meeste miljardairs. Het land met 1,4 miljard inwoners telde in 2020 liefst 1.058 milardairs. Benieuwd in welke steden de meeste miljardairs wonen? Neem dan gerust hier een kijkje.