We kennen allemaal wel de verhalen over oplichters die zich voordoen als zoon, dochter, vader of moeder om geld los te peuteren bij kwetsbare slachtoffers. De meeste zien hier dwars doorheen, maar hoogbejaarden kunnen hier nog steeds behoorlijk vatbaar voor zijn. Zo blijkt maar weer.

Dit verhaal is een van de grootste telefoonoplichting-zaken die Hongkong ooit heeft meegemaakt. Een 19-jarige student is opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij een grootschalige oplichting, maar is inmiddels weer op borgtocht vrijgelaten.

Veiligheidsdienst

Afgelopen zomer namen criminelen via de telefoon contact op met een 90-jarige vrouw in Hongkong. Ze vertelden dat ze van de veiligheidsdienst waren van het vaste land van China en dat haar identiteit betrokken was bij een criminele zaak, waardoor haar fortuin gevaar zou lopen. Nietsvermoedend maakte de Hongkongse dame in kwestie tussen augustus en januari verspreid over 11 transacties ruim 250 miljoen Hongkongse dollar (ca. €26,6 miljoen) over.

90-jarige

“Er was haar beloofd dat al het geld na het onderzoek aan haar zou worden teruggegeven”, meldt een politiebron aan de South China Morning Post. Maar uiteraard was dit onderdeel van de zwendel. Op een gegeven moment vroeg haar bank waarom ze deze immense bedragen overmaakte. De 90-jarige vertelde de bank dat ze onroerend goed aan het kopen was en werd daarna met rust gelaten.

Redende engel: de schoonmaakster

Het bedrog werd openbaart door een opmerkelijk redder in nood. Eén van de schoonmaaksters op het landgoed van de vrouw werd achterdochtig en schakelde de dochter van de 90-jarige vrouw in. Die deed niet onmiddellijk een melding, maar vroeg in plaats daarvan een familielid om haar moeder te volgen. Daardoor kwam het schandaal aan het licht. Uiteindelijk haalde de dochter haar stokoude moeder over om aangifte te doen.

Rijkdom in Hongkong

Hongkong heeft volgens The Guardian een van ‘s werelds hoogste concentraties miljardairs. Onder hen zijn veel bejaarden, die nogal vatbaar zijn voor oplichters. Daarnaast is Honkong ook de allerduurste stad ter wereld om te wonen. Per vierkante meter ben je in Hong Kong gemiddeld ruim 24.000 euro kwijt. Zo zagen we eerder al een huis dat $174.000 per maand kost en een 5 slaapkamer appartementen dat op de kop werd getikt voor liefst $59 miljoen.