Ondernemers hebben het zwaar, dat is één ding dat zeker is. Terwijl er in de horeca al voorzichtige eerste stappen worden gezet naar een heropening, lijken de sportscholen nog meer geduld op te moeten brengen. Quote 500-lid en CEO van Basic-Fit René Moos is dan ook niet te spreken over het beleid, dat volgens hem het leeglopen van zijn klantenbestand betekend.

Gesloten sportscholen

Het aantal lidmaatschappen is in het eerste kwartaal met 10% afgenomen tot 1,80 miljoen. In het laatste kwartaal van 2020 waren dat er nog 2,00 miljoen.  De daling is vvolgens Basic-Fit volledig te wijten aan de langdurende lockdown-situatie in hun grootste landen, Nederland, België en Frankrijk.

Moel heeft 195 fitness-filialen (212 in Nederland) verdeeld over vijf verschillende landen, waarvan momenteel alleen 45 sportscholen in Spanje geopend zijn. Dat houdt in dat 94% van zijn locaties stof staan te happen. Moos heeft dan ook de hoop dat de boel in Nederland vanaf 11 mei weer voorzichtig in beweging kan komen en dat België en Frankrijk spoedig daarna zullen volgen.

In Nederland houdt dat ruim 200.000 Basic-Fit-leden hun pas opgaven. Pijnlijk. Net zo pijnlijk als kijken naar het eerste kwartaal van 2020. De omzet van Basic-Fit stortte van €137,5 miljoen over de eerste drie maanden van 2020 tot €10,7 miljoen over de eerste drie maanden van 2021. Terwijl er in februari dit jaar nog €150 miljoen door in investeerders in het laatje kwam om deze periode te overbruggen. Aan de finish van dit destructieve kwartaal hadden ze dan ook nog €142 miljoen over aan liquide middelen.

Moos is logischerwijs niet blij over de maatregelingen van onze regering.“De huidige periode van clubsluitingen in onze grotere markten duurt voort langer dan verwacht en we denken ook langer dan nodig. Terwijl we allemaal weten dat fit zijn en actief helpt het immuunsysteem van mensen te versterken, dit kreeg weinig aandacht van de regeringen en beleidsmakers in deze landen.” aldus de CEO. “Het goede nieuws is dat we dankzij de vaccinatieprogramma’s dichter bij de heropening komen van de economie en onze clubs. In de komende maanden verwachten we onze clubs te kunnen heropenen; eerst in Nederland op 11 mei, kort daarna gevolgd door België en Frankrijk.”

Onterechte afschrijvingen

BOOS van Tim Hofman maakte al een aflevering over Basic-Fit. Hierin kwam naar voren dat Moos mooi weer speelde over de financiële zaken, maar dat het ondertussen niet goed ging met betrekking tot de klanten. Honderden Basic-Fit leden mailden het programma van BNNVARA over onterechte afschrijvingen, problematiek omtrent automatische incasso en dat de klantenservice haast onbereikbaar was. Ondertussen lijkt de situatie verbeterd, maar wellicht betekende deze nieuwsgeving het startschot van het massaal afmelden bij Basic-Fit.

Ook één van de afgevaardigde, die nog steeds een sportalternatief zoekt: wellicht is dit 2-in-1 bed en gym iets voor jou.