Het zijn merkwaardige dagen voor bezitters van cryptovaluta. Het gezegde ‘hoge pieken kent diepe dalen’ is voor iedereen die in crypto investeert misschien wel relevanter dan ooit. We zagen eerder verschillende cryptovaluta als Bitcoin en Ether record- na recordwaardes bereiken, maar sinds gister hebben er een gigantische waardedalingen plaatsgevonden – een kleine crypto crash. Hoe heeft dit kunnen gebeuren en wat zijn de gevolgen hiervan? Wij hebben het speciaal voor jullie uitgezocht.

De oorzaak van de daling

Sommigen noemen het een crash, anderen noemen het een tijdelijke ‘pullback’ – een prijscorrectie die de hoge stijging compenseert en als een soort afkoelperiode fungeert. Feit blijft echter dat de prijzen van zo’n beetje elke cryptomunt flink naar beneden zijn gekelderd. Het lijkt erop dat de koers van Bitcoin tijdens het weekend zo dramatisch is gedaald, omdat gesprekken over een ‘harde aanpak’ van het witwassen van geld een uitverkoop hebben veroorzaakt onder beleggers.

bitcoin daling

Crypto wordt door sommige personen en instanties namelijk gezien als een ‘slimme’ manier om geld wit te wassen. Dit komt doordat er bij de transacties geen banken of overheidsinstanties aan te pas komen. Geld kan dus over en weer gewisseld worden, zonder dat dit opgemerkt wordt door de overheid of je bank. Dit wil de Amerikaanse overheid hard gaan aanpakken.

Verschillende rapporten vermeldden ook dat Amerika – en in het bijzonder de nieuwe president Joe Biden – het toptarief voor de belastingen op vermogenswinsten bijna zou willen verdubbelen. Dit zou betekenen dat beleggers meer aan de fiscus moeten afdragen over winsten en dat zou een rem vormen op investeringen in digitale valuta, zoals bijvoorbeeld Bitcoin.

Op dit moment heft de Amerikaanse regering bij inwoners met een inkomen boven de 1 miljoen dollar 20 procent belasting op winsten die ze boeken met de verkoop van bijvoorbeeld aandelen, obligaties, vastgoed en ook crypto. Naar verluidt wil Biden dit tarief verhogen tot 39,6 procent. In de cryptowereld werd dit gezien als een groot gevaar en besloten veel Bitcoin-bezitters om grote delen van hun munten te verkopen.

Daling Bitcoin en Altcoins

De combinatie van veel verkopen en een verminderd vertrouwen in crypto, zorgt er automatisch voor dat de koers enorm daalt. Een daling van Bitcoin staat inherent aan een daling van overige Altcoins. Zo is niet alleen Bitcoin enorm in waarde gedaald, maar staat elke cryptomunt nu in het rood. Door deze mini crypto crash hebben veel mensen de angst om hun belegde geld te verliezen.

Verwachtingen over het verloop van de koersen van crypto lopen uiteen. Aangezien er nog altijd een enorm groot consumentenvertrouwen is in Bitcoin, denken veel experts dat dit slechts een tijdelijke daling is en dat de koers uiteindelijk weer snel herstelt. Wil je meer weten over investeren in crypto en crypto in het algemeen? Bekijk dan dit artikel waarin alles haarfijn wordt uitgelegd.