Een Canadees bedrijf genaam Daymak claimt de snelste driewieler ter wereld te kunnen produceren. Kunnen inderdaad, want het voertuig is nog niet gemaakt. Om de productie te verwezenlijken is er door het bedrijf een crowdfunding actie opgestart. Men kan $100 geven in ruil voor een hoge korting die Daymak aan de mensen geeft wanneer de driewieler uit komt. Naar verwachting zal dit in 2023 zijn.

Snelste driewieler ter wereld

De driewieler waar het allemaal om draait is de Spiritus. De Spiritus heeft plek voor twee en lijkt van de zijkant op een Tesla waarvan de achterkant is afgebroken. Van de achterkant ziet het er echter een stuk spectaculairder uit. Er worden – mits alles goed verloopt – twee versies van de Spiritus gemaakt. Er komt een ‘Ultimate model’ en een ‘Deluxe model’.

Met een startprijs van €125.000 is het Ultimate model een stuk duurder dan het Deluxe model, die begint met een startprijs van slechts €16.000. Het verschil in prijs zit ‘m vooral in het verschil in de prestaties van de twee modellen. Het Ultimate model heeft een topsnelheid van 209 km/uur en gaat in 1.8 seconde van 0-100. De Deluxe heeft een topsnelheid van 137 km/uur en accelereert in 6.9 seconden van 0-100.

Elektrisch

Wat deze wagen nog bijzonderder maakt, is dat het een elektrische driewieler betreft. Daymak wil dus niet alleen de snelste driewieler ter wereld op de markt zetten, maar wil zich ook mensen in de strijd om de snelste elektrische wagen ter wereld. De Tesla Roadster accelereert van 0-100 km/uur in slechts 2.1 tellen, terwijl Daymak claimt een nóg sneller voertuig te kunnen produceren.

Spiritus

Het is natuurlijk vrij eenvoudig om de mooie functies en eigenschappen van de Daymak driewieler te benoemen als de auto nog niet echt bestaat. Toch heeft het Canadese bedrijf al eerder succesvolle elektrische scootmobielen op de markt gezet. Als je het van de andere kant bekijkt, is een scootmobiel en een pijlsnel racemonster op drie wielen toch een wereld van verschil. We gaan het vanzelf zien.

driewieler

 

elektrische driewieler

 

daymak