De 5 grootste bedrijven ter wereld hebben gezamenlijk een marktkapitalisatie van meer dan 8 biljoen euro – dat is meer dan de helft van het hele BBP van Europa. Van de producten en diensten van de grootste bedrijven zullen velen van jullie allemaal dagelijks gebruik maken – bewust of onbewust. Toch is het grootste bedrijf ter wereld, kijkend naar marktkapitalisatie, bij velen nog geheel onbekend. Wij nemen een kijkje.

5. Delta Electronics –  €1.2 biljoen

Delta Electronics is gevestigd in Thailand en richt zich op de productie van elektronische producten, bouwautomatiseringssystemen en infrastructuur voor alternatieve energie en elektrisch vervoer. Het bedrijf heeft meer dan 83.000 werknemers en voorziet een groot deel van de wereldwijde bedrijven van elektrische apparatuur.

delta

Delta Electronics bezit gezien naar marktkapitalisatie – waarde van het totale aantal aandelen – plek vijf van de meest waardevolle bedrijven ter wereld. Het bedrijf heeft twee vestigingen in Nederland, namelijk in Eindhoven en in Hoofddorp. Er staat slechts één ander niet-Westers land in deze lijst van de meest waardevolle bedrijven ter wereld.

4. Amazon Inc. – €1.35 biljoen

Een van de hardst groeiende bedrijven ter wereld staat ook op dit lijstje: Amazon Inc. Het bedrijf is opgericht door de rijkste man ter wereld – Jeff Bezos. Het is een Amerikaans retailbedrijf dat enorm veel goederen via internet verkoopt en levert. Je kunt het zien als de wereldwijde variant van Bol.com, maar dan wereldwijd en met nóg meer aanbod. Per seconde krijgt het bedrijf ongeveer 15-25 orders.

amazon

Volgens algemene schattingen heeft het bedrijf ongeveer 647.500 mensen in dienst en heeft het meer dan $ 162 miljard aan activa. De jaarlijkse omzet bedraagt ​​ongeveer $ 232 miljard – omgerekend zo’n €200 miljard.

3. Microsoft – €1.4 biljoen

Het derde meest waardevolle bedrijf ter wereld is Microsoft. Het werd in 1975 opgericht door Bill Gates en is al tientallen jaren het grootste computersoftware bedrijf ter wereld. Tegenwoordig is Microsoft ook een van de meest toonaangevende bedrijven op de pc-softwaremarkt. Jaarlijks brengt Microsoft nieuwe generatie Windows-besturingssystemen uit en veel andere softwareprogramma’s.

microsoft

Ook produceert Microsoft zijn eigen mobiele apparaten en accessoires, video-, audio- en kantoorapparatuur. Met een totale marktkapitalisatie van €1.4 biljoen is het een van de grootste bedrijven ter wereld.

2. Apple – €2 biljoen

We maken in de lijst van de meest waardevolle bedrijven ter wereld een grote sprong van €1.4 biljoen naar €2 biljoen. Op plek twee staat het welbekende Apple, opgericht door Steve Wozniak, Ronald Wayne en de inmiddels overleden Steve Jobs. Apple is een van de bekendste merken ter wereld en produceert telefoons, computers en accessoires die allemaal lopen op hun eigen softwaresysteem genaamd iOS.

meest waardevolle bedrijven ter wereld

Met onder andere de welbekende iPhones en iPads maakt het bedrijf jaarlijks een omzet van €250 miljard. Het gigantische hoofdkantoor staat in Californië en Apple heeft ongeveer 150.000 werknemers in dienst wereldwijd.

1. Saudi Aramco – €2.1 biljoen

Het meest waardevolle bedrijf ter wereld is Saudi Aramco, met een marktkapitalisatie van €2.1 biljoen. Voor velen komt dit als een verrassing, maar als we kijken naar de hoeveelheden olie die het bedrijf per dag produceert zal het kwartje al snel vallen. Saudi Aramco is de staatsoliemaatschappij van Saoedi-Arabië en is de grootste oliemaatschappij ter wereld.

meest waardevolle bedrijf

Per dag produceert het bedrijf liefst 11 miljoen gigantische vaten olie. Het bedrijf heeft ook genoeg reserves opgebouwd, want de reservevoorraad olie is 270 miljard vaten. Dat is ongeveer genoeg olie voor de komende tien jaren wereldwijd.