Van het ene kasteel naar het andere. In Oud Valkenburg – tussen Maastricht en Heerlen – staat kasteel ‘Schaloen’. Als een volwaardig kasteel compleet met brug en torens. Het is op een eilandje gebouwd en is gesitueerd tussen twee andere kastelen. Samen in een natuurreservaat van 400 hectare. Zie je jezelf al door de gangen van dit slot – afkomstig uit het jaar 1656 – struinen? Dan moet je eerst wel een volle schatkist met dukaten richting Funda sturen.

Kasteel Schaloen

Omstreeks het jaar 1200 werd in opdracht van de familie van Hulsberg. Schaloen werd gebouwd als verdedigingsfort. Van de oorspronkelijke constructie rond 1200 bleven bijna alleen de muren en twee pijltorens over. De resterende overblijfselen zijn echter nog steeds te zien in de gewelven van het hedendaagse slot. De tuin van Kasteel Schaloen neemt zo’n 10.000 vierkante meter voor zijn rekening.

Bij de herbouw van het kasteel in 1656 werden de bijgebouwen weggelaten. Maar de heer had een uitbreiding van personeel, werkruimte en opslagloodsen nodig, dus de bijgebouwen aan de linkerkant van het kasteel werden opgetrokken. Er verder weinig bekend over de kasteelgeschiedenis van Schaloen.

burcht

De burcht is goed bewaard gebleven door verscheidene restauraties. De originele staat is zo goed mogelijk behouden. Zo voelt het dus echt alsof je in de middeleeuwen naar binnen loopt. Dat merk je al meteen aan de historische architectuur en aan het achtergebleven meubilair  Momenteel is alles al helemaal in goede staat omdat het gebruikt wordt voor de horeca. Allerlei specialiteiten worden geserveerd zodat je ook voor een kortere tijd van de middeleeuwse sferen en de prachtige omliggende natuur kunt genieten.

kasteel

Kasteelheer worden

Ergens nog €3.995.000 liggen? Zo ja, dan kan je als vorst regeren vanuit Zuid-Limburg. Hiermee voegt ‘ie zich bij de duurst huizen der Nederlanden. Vroeger was het een stuk goedkoper geweest om dit kasteel te bemachtigen. In de middeleeuwse tijden van deze vesting werd het namelijk overgedragen door middel van erfenis. Eeuwenlang kregen familieleden ongevraagd dit kasteel op hun naam,. Tegenwoordig is de functie van het kasteel gereduceerd tot horeca-aangelegenheid en vrijetijdsbesteding. Maar als je het slot op de kop tikt kan je ermee doen wat je wil.

badkamer kasteel slot stoelen