Meer dan dertig jaar geleden kocht Won Yip zijn allereerste café op de Dam, terwijl hij toentertijd nog nooit een stap gezet had in Amsterdam. Ondanks zijn onwetendheid van onze hoofdstad, groeide dit uit tot een groots succes. Vele horecagelegenheden volgden en nu gaat hij door het leven met de illustere bijnaam ‘Mr. Damsquare’. Uiteraard is het voor de horeca momenteel geen gouden jaar, daarom zal een goede investering in Dragons’ Den niet ongewenst zijn.

Hard werken zit in zijn genen. Als achterjarige stond hij in het restaurant van zijn ouders al dagelijks uien en knoflook te pellen. Zijn ouders waren begin jaren zestig naar Nederland gevlucht en runden in Zeeland een succesvolle, Chinese toko. In zijn middelbare school-periode bleek hij al over een zakelijk instinct te beschikken. Hij liet anderen zijn krantenwijk lopen en op het schoolplein verpatste hij de afdankertjes.

Won Yip in de Nederlandse Dragon’s Den

Dragons’ Den werd voor het eerst gepresenteerd aan het Japanse volk. Inmiddels is het een wereldwijd bekend tv-programma waarin (jonge) ondernemers hun ideeën pitchen, om vervolgens de juryleden te overtuigen om in hun start-up onderneming te investeren. De meest bekende varianten van het format zijn de Britse en Amerikaanse.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Won Yip (@wonyipofficial)

Op het moment dat hij Amsterdam kwam veroveren, had hij al een goedlopend café in Goes: Pubbles. Horeca leek altijd een zekere onderneming, de mens moet ten slotte eten en drinken om te blijven leven, maar tegen een pandemie is het klaarblijkelijk minder goed gewapend. Gelukkig heeft de uit Zeeland afkomstige horecaondernemer nog wel wat achter de hand om op te teren.

Won Yip’s holding

Yip’s holding bezat in 2017 in ieder geval nog zo’n 11 miljoen euro. Wat daar exact van over is gebleven anno 2021 is niet geheel in kaart gebracht, maar hoogstwaarschijnlijk wel wat minder dan dat. Hij stampte een waar fortuin uit de grond met zijn meerdere horecaondernemingen in Amsterdam. Waarmee hij ook zijn Pontsteiger-penthouse aan het IJ wist te financieren, die hij naar verluid wegkaapte voor de neus van niemand minder dan Brad Pitt.

Net als heel horeca-Nederland kreeg Won Yip een rake klap in het gezicht te verduren. Ook hij moest alweer bijna een jaar terug al zijn filialen sluiten. “Om half zes aankondigen dat een half uur later alles dicht moet zorgt voor een slagveld. Je kreeg het idee alsof ze met tanks bij de grens stonden,” zei hij toentertijd tegen de Quote. Maar hij bleef optimistisch. “Wij komen er wel doorheen”.

Dragons’ Den

Naast zijn ondernemingen op de Dam is hij ook mede-eigenaar is van restaurant Sushisamba, met vestigingen in onder andere Amsterdam, Londen en Las Vegas. In de afgelopen jaren heeft hij dus lekker lopen cashen, waardoor hij het nog wel een tijdje kan uithouden in deze onzekere tijden en ook zijn personeel kan onderhouden. Het blijft en goedlachse man met een positieve blik op de toekomst. De jonge ondernemers bij Dragons’ Den zullen ongetwijfeld hopen op een investering van Yip.