Deze week kwam naar buiten dat Lego zeer in trek is bij criminelen. Heuse bendes stropen het internet en winkels in Europa en Amerika af om er met de meest zeldzame producten vandoor te gaan. De diefstal is lucratief: voor zeldzame tweedehands Lego wordt vaak flink de portemonnee getrokken. Goed opletten dus, om narigheid te voorkomen. We hebben voor jullie de 7 duurste Lego sets van de wereld op een rijtje gezet. Misschien heb je er wel een van op zolder liggen!

7. Legoland Inside Tour Set 2014 – €2300

trein lego inside tour

Deze LEGO set is een van de duurste met een reden. De doos bevat niet alleen de trein om te bouwen, maar ook zeven minifiguren om mee rond te snuffelen. Bij Legoland in Denemarken is elk jaar een tour, waar slechts een klein groepje aan mee kan doen. Eén van de eerste edities was in 2014 en de deelnemers kregen ieder zo’n set Lego. Als het je lukte om er een te bemachtigen en te behouden, dan had je nu ongeveer voor €2300 aan LEGO.

6. Taj Mahal – €2500

Duurste LEGO set - TAJ MAHAL

De grootste Lego-set van deze lijst is de Taj Mahal. Met meer dan 5900 afzonderlijke stukken is dit het grootste en tevens een van de moeilijkste Lego bouwwerken die er bestaan. De normale sets van de Taj Mahal kun je voor ongeveer €400 aanschaffen, maar de eerste exemplaren uit 2008 zijn minstens €2500 waard. Als je de tijd, het geld en de toewijding hebt om het tot een goed einde te brengen, is dit het zeer zeker waard.

5. Han Solo op zijn Tauntaun (MINI versie) – €2700

solo

Deze Star Wars Lego-set van Han Solo is uiterst zeldzaam en is daarom €2700 waard. Het is geen groot bouwwerk, maar toch is de set bij Star Wars liefhebbers uiterst gewild. Op forums wordt regelmatig een publiekelijk verzoek gedaan naar deze set, in de hoop dat mensen die er een bezitten deze willen verkopen. Mocht je er een bezitten, kun je er misschien zelfs meer voor vragen dan €2700.

4. Legoland Inside Tour Piper Airplane 2012 – €3500

zeldzaam LEGO

Opnieuw een set die slechts uitgereikt is aan de bezoekers van een Legoland tour. Er zijn slechts 53 exemplaren wereldwijd en deze sets zijn uitgereikt aan de mensen die meededen aan de eerste editie van de Legoland tour. De kans is dus klein dat je er een bezit, zeker omdat exemplaren die worden aangeboden direct worden gekocht.

3. TMNT Antonio’s Pizza-Rama – €3700

pizza lego
LEGO doos

Op plek 3 van de duurste Lego-sets staat misschien wel de vreemdste van allemaal. Dit plastic stuk pizza werd uitgereikt in een kartonnen Lego doos bij de promotie van een Teenage Mutant Ninja Turtles set op het jaarlijkse New York Comic-Con. Uiterst zeldzaam en enorm gewild in de Lego-wereld. Mocht je zo’n exemplaar ooit tegenkomen onder de hierboven genoemde prijs, aarzel niet om deze direct te kopen.

2. Ultimate Collector’s Millennium Falcon – €4100

falcon

De titel van de grootste Star Wars-lego-set ter wereld gaat naar de Millennium Falcon. Het is de op-een-na grootste Lego-set ter wereld – net achter de Taj Mahal – en bestaat uit 5.174 onderdelen. Naast het Falcon bouwwerk, vind je ook minifiguren van  Chewbacca, Princess Leia, Luke Skywalker en Han Solo. Een must-have voor de Star Wars fan dus. Oude exemplaren leveren tussen de €3500 en €5000 op; niet slecht!

1. HC Andersen’s Clumsy Hans (2015) – €6800

HC Anderson's

De duurste Lego-set ter wereld is de HC Andersen’s Clumsy Hans uit 2015. Oorspronkelijk werden de sets uitgedeeld aan 80 Lego-ambassadeurs, van wie de meesten besloten ze vast te houden. Hierdoor zijn ze buitengewoon moeilijk verkrijgbaar en heeft bijna geen één Lego-fan deze in bezit. De set bestaat uit een grote cowboy op een hond met een cactus. Een hele dure cactus, wel te verstaan.