Wie ons YouTube-kanaal actief in de gaten houdt, weet hoe sporadisch we champagne openen middels een sabreersabel. Het is niet echt heel gecompliceerd en fouten maken hoort erbij. Je moet echter een aantal regels van het openen van een champagnefles – met een champagnesabel – weten én toepassen.

Zo heurt sabreren

Er zijn een aantal voorbereidingen die gedaan kunnen worden om het proces te versoepelen. Om te beginnen is het van belang dat de fles in kwestie goed gekoeld is, rond de 6 °C. Niet kouder, want dan kan de fles breken door de klap van het sabrereersabel. Door de champagnefles te koelen neemt de druk in de fles af en het glas wordt breekbaarder, waardoor ‘ie beter met een champagnesabel te openen is.

Verwijder het zilverfolie van de hals en ook de metalen draad, de muselet, waarmee de kurk op zijn plaats wordt gehouden. Houd rekening met de omstanders en kies een mooie plek uit. Zoek vervolgens de zwakke plek van de fles, de gietnaad. Daar waar de twee helften van de gietmal bij elkaar komen. Het champagnesabel moet net langs die gietnaad glijden, als het ware.

Stop je duim in de uitholling onderin de champagnefles en laat het glaswerk rusten op de vier vrije vingers. Houd de fles schuin in een hoek van ongeveer 30 graden en leg de champagnesabel eerst vlak op de fles. Draai het champagnesabel nu iets, zodat de botte kant los van de fles omhoog komt en de scherpe kant nog steeds op de champagnefles rust. Ga met het sabel langs de hals van de fles, om te voelen of er geen onregelmatigheden op de weg naar de kurk zitten. Als dat allemaal goed zit, kan het echte werk beginnen.

De sabrage

Nu een paar maal aanhalen en met het champagnesabel een rake tik te geven op de hals van de champagnefles. Het is beter een keer te zacht te slaan en het nogmaals over te doen, dan verstelt te staan van je eigen kracht en de fles te slopen. Als het goed is, vliegt het bovenste deel van de fles, met daarin de kurk van de fles.

Ga naar onze webshop om jezelf te trakteren op een Pure Luxe-sabreersabel.

Kies wel een goede locatie en zorg er voor dat niemand in het schotveld komt te staan. De kurk, met daar omheen een deel van de hals van de champagnefles zal ongeveer 5 meter de lucht in vliegen en kunnen snelheden van meer dan 200 kilometer per uur bereiken. Die wil je dus niet tegen je hersenpan krijgen, of die van ’n ander raken. Zo, nu kan je jezelf de titel ‘Sabreur’ geven.

Als je nog op zoek bent naar een goede fles champagne, kan je terecht in onze Pure Luxe-shop ‘Big Bottles’.