HBO lijkt op het eerste oog een goede basis om het bedrijfsleven mee in te stappen, maar is dat ook altijd wel zo? Tuurlijk is het hoger beroepsonderwijs een mooie bijkomstigheid en kan het een aardige fundering betekenen voor een succesvolle carrière, maar een garantie is het zeker niet. Het ligt dus iets genuanceerder. Uiteraard zijn er HBO-opleidingen waarbij het salaris waar je mee begint sterk tegenvalt. Het goede nieuws is dat er ook voldoende studies zijn met voldoende werkgaranties en een prima startsalaris.

HBO-studies met het hoogste startsalaris

Mocht je serieus werk willen maken van je interesse in de techniek, dan zit in ieder geval goed. In de meeste gevallen verdien al vanaf je eerste baan een behoorlijk inkomen.

HBO-1

Nederland is een kenniseconomie en iemand die afgestuurd is aan rechten, gaat niet in de bouw werken. Mede daardoor gaan de salarissen in de technische sector omhoog.

Elektrotechniek – 2.827 euro
Voertuigentechniek – 2.817 euro
HBO-ICT – 2.774 euro
Werktuigbouwkunde – 2.767 euro
Technische bedrijfskunde – 2.757 euro
Logistiek, verkeer & zeevaart – 2.748 euro
Vastgoed & makelaardij – 2.736 euro
Civiele techniek – 2.675 euro
Finance & control – 2.600 euro
International business – 2.595 euro

HBO-studies hoogste laagste startsalaris

Wat natuurlijk opvalt, is dat de aard van de bovenstaande studies vooral mannen trekt. Jammer, want vrouwen verdienen natuurlijk net zoveel kans op een goed startsalaris. Daarentegen zijn er voor vrouwen ook veel mogelijkheden zijn om een studie te kiezen met behoorlijk lucratieve toekomstperspectieven.

Het laagste startsalaris vind je bij deze studies

De keuze voor een HBO-studie moet natuurlijk niet alleen afhangen van het gemiddelde salaris. Dat betekent dat je dus niet alleen moet kijken naar het financiële plaatje, maar ook naar je eigen interesses. Dat gezegd hebbende is het wellicht zinvol om de minder goede betaalde beroepen even links te laten liggen.

Muziek – 1.773 euro
Logopedie – 1.879 euro
Kunstacademie – 1.902 euro
Theater & dans – 1.935 euro
Vaktherapie – 1.943 euro
Pedagogiek – 2.020 euro
Toegepaste psychologie – 2.131 euro
Voeding – 2.133 euro
Social work – 2.149 euro
Hotelonderwijs & toerisme – 2.179 euro

Baangarantie

Top dat je in een sector wil gaan werken, waar veel te verdienen is, maar een baan vinden kan op zichzelf ook al een probleem vormen.  Ben je bijvoorbeeld met een studie Dans & Theater bijna verzekerd van een baan, dat wil zeggen, zodra deze rare situatie in de wereld achter de rug is. Ook in andere sectoren zoals verpleegkunde, onderwijs en ICT is behoefte aan goed geschoold personeel.

lesgeven

De meeste baankansen zijn te vinden in theater & dans, vastgoed & makelarij en verpleeg- en verloskunde. Ook het lerarentekort is nog altijd groot, net als het personeelstekort in de zorg. Dus in die sectoren is een baan vinden een stuk gemakkelijker.

Maar aan de andere kant van het spectrum zijn er banen met weinig werkgarantie. De baankansen van een student Bestuurskunde zijn het slechtst. 15 procent van de afgestudeerden heeft na anderhalf jaar nog geen baan. Er zijn wel banen, maar de concurrentie is ook moordend. Een economische studie is dus nog geen garantie voor werk. Kortom: ga niet met een tunnelvisie richting het ‘grote’ geld, maar houd ook rekening met de toekomstmogelijkheden in dat werkveld.