Vorige week zag de cryptowereld de flinke prijsval van Bitcoin met leden ogen aan. Voorafgaand aan deze daling was echter iets bijzonders gaande. De cryptomunt Dogecoin behaalde een bizarre nieuwe koershoogte en zorgde hiermee in de cryptowereld voor grote verbazing. Achter Dogecoin schuilt een heel interessant en grappig verhaal. We nemen je graag mee naar het begin van deze bijzondere cryptomunt.

Het ontstaan van Dogecoin

Het begon allemaal in 2013, toen de destijds 30-jarige softwareprogrammeur Billy Markus en zijn compagnon Jackson Palmer besloten om een bestaande grap te versterken. Op het internet ging namelijk een foto viraal van een Shiba Inu die angstig in de camera kijkt. De foto groeide uit tot een ‘meme’ waarna de twee programmeurs het leuk vonden om een cryptomunt te maken van deze meme. Het kreeg de naam Dogecoin – doge = dog.

Doge

Eén van de programmeurs – Billy Markus – besloot na een jaar om al zijn dogecoins te verkopen omdat hij geld nodig had. Helaas voor hem steeg de munt enkele jaren flink en zag hij zijn verkochte munten ‘naar de maan gaan’. Voor de geïnteresseerden is hier een link naar het artikel dat we hier speciaal aan hebben gewijdt.

De virtuele munt heeft het gezicht van de angstig en grappig kijkende Shiba Inu en is gebaseerd op de software van een heel andere cryptomunt. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Bitcoin, kan Dogecoin oneindig worden ‘geminet’. Dit betekent dat er geen schaarste is, waardoor de waarde automatisch minder wordt. Kenners zijn en waren het er al een lange tijd over eens dat de munt nooit veel waard zal worden.

Recordhoogte Dogecoin

Begin februari van dit jaar steeg de koers van de munt van €0.008 naar €0.05 – een stijging van 6200%. Deze stijging had alles te maken met een tweet van de Tesla-voorman en cryptofanaat Elon Musk. De prijs van €0.05 was een hoogtepunt, maar afgelopen week steeg de munt enorm hard naar €0.34. Mensen die in februari in de munt stapten, hebben de afgelopen week een gat in de lucht gejuicht.


Fans van Dogecoin noemen het ’the people’s crypto’ – de cryptovaluta voor het volk. Dogecoin wordt op dit moment nog enkel als belegging gezien. Als betaalmiddel wordt de munt nog maar weinig gebruikt. Of deze coin echt ‘the people’s crypto’ gaat worden, moet dus nog blijken.