Niet dat er veel horlogehandeleren in het openbaar of in de media spreken, maar is Jasper Lijfering er één die veel populariteit vergaart. Ene kant logisch, want als handelaar in prijzige uurwerken wil je niet het mikpunt worden van criminele individuen of bendes. De Videoland-docu is getiteld: Tijd is geld. Wel zo toepasselijk.

De horlogewereld is over het algemeen nogal besloten. Horlogehandelaren zijn ook niet voor niets voorzichtig. Je wil niet het risico lopen om op de radar te verschijnen van criminelen door een misplaatste uitspraak of door iets prijs te geven waar kwaadwilligen iets in zien. Ondanks dat hij nog maar 27 jaar oud is, rijkt zijn klantenbestand van Ellen DeGeneres (waar de New York Times een artikel over schreef) tot Lil’Kleine en van Shawn Mendes tot diverse profvoetballers.

Horlogeshandel is hem met de paplepel ingegoten

Al van jongs af aan is Lijfering bezig met vintage klokjes. Zijn vader, Paul Lijfering, had jarenlang een winkel bij de Oudemanhuispoort. Als een van de eersten in Nederland zag Paul handel in tweedehands luxe-horloges. In 2016 nam Jasper de toko over. Vrijwel direct gooide hij het roer rigoureus om en ging hij verder onder de naam Amsterdam Vintage Watches. De grootste verandering zat hem in de inzet van sociale media. Hij begon video’s te plaatsen op YouTube, waar hij ondertussen al meer dan 70 duizend volgers op heeft. Ook Instagram loopt als een trein met  meer dan 142 duizend volgers.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Videoland (@videolandonline)

De keerzijde van dit online succes is dat er vorig jaar oktober werd ingebroken in zijn winkel, Amsterdam Vintage Watches, waar tientallen Rolexen, Cartiers en Pateks uit horlogewinkel aan het Singel werden gestolen. Daarnaast voelde hij zich genoodzaakt om ook te verhuizen om zijn veiligheid te waarborgen.

Gevaar van zijn werk

De handelaar ‘exposed’ namelijk bekende mensen, voornamelijk rappers en internationale beroemdheden, als zij een replica horloge dragen. Ook wordt hij door de FBI aangewezen als verdachte wanneer de hele collectie van Ellen DeGeneres wordt gepikt. Zijn werkwijze is volgens de oude handelaren tegen de etiquette. Zij kiezen namelijk liever voor anonimiteit. Maar daar lijkt de 27-jarige anders over te denken en dat is z’n goedrecht.

Tijd Is Geld is vanaf 7 mei te zien op Videoland.