Vorig jaar in september gingen er al geruchten rond dat de nieuwe President van de Verenigde Staten – Joe Biden – wel eens een geheel nieuwe privéjet zou kunnen gaan krijgen. Nu is bekend dat de Amerikaanse luchtmacht een miljoenendeal heeft gesloten met Exosonic om een supersonisch vliegtuig te ontwikkelen voor de president, die naast supersonisch ook super luxe is. Of deze in de eerste ambtstermijn al geproduceerd kan worden, is echter nog maar de vraag.

Nieuwe privéjet van Joe Biden

De kersverse president van de Verenigde Staten kan met het vliegtuig 30 overige passagiers uitnodigen. Dit is fors minder dan de huidige privéjet, die plaats biedt aan 70 man. Echter, zijn de kenmerken van het nieuwe vliegtuig een stuk indrukwekkender. Om te beginnen kan de nieuwe Exosonic een snelheid bereiken van 2200 km/uur – bijna even hard als een moderne straaljager.

privejet

Foto: CNN

Joe Biden privejet

Foto: CNN

Met een beetje rekenwerk kom je er al snel achter dat het privévliegtuig dus dik door de geluidsbarrière heen gaat. Toch zal er geen gigantische dreun te horen zijn als het vliegtuig voorbij komt vliegen. “Met dit concept zijn we van plan nieuwe technologieën te implementeren die vandaag nog niet beschikbaar zijn in commerciële of zakenvliegtuigen”, zegt Stephanie Chahan – de belangrijkste vliegtuigontwerper van Exosonic.

Het klinkt allemaal heel futuristisch en dat is het ook. De nieuwe technologieën die het bedrijf gaat implementeren in de privéjet, zullen naar alle waarschijnlijkheid pas over enkele jaren goed helemaal ontwikkeld zijn. Het is dus maar de vraag of Joe Biden daadwerkelijk in dit supersonische privéjet zijn lange afstanden kan overbruggen.

Interieur

De privéjet biedt dus plaats aan 31 passagiers en beschikt over twee privésuites. De eerste is een vergaderruimte voor drie personen en heeft beveiligde videoteleconferenties, zodat de president niet afgeluisterd kan worden. Zoals je kan verwachten, is de rest van het vliegtuig ook enorm luxueus. Zo zijn de stoelen bekleed met het fijnste leer en kunnen de displays aan boord worden gerold en opgeborgen om ruimte te maken voor andere apparatuur.

CNN

Foto: CNN

interieur

Foto: CNN

De rest van de stoelen zijn chique business class stoelen en er zijn in totaal 2 badkamers en 2 slaapkamers aanwezig in het vliegtuig. Mocht je zo’n privéjet in Nederland tot je beschikking hebben, zou je geen tijd hebben om een dutje te kunnen doen. Binnen enkele minuten zou je dan al op je bestemming zijn. Toch handig!