De cryptowereld keek deze week vol spanning naar de traditionele financiële markt. Het Amerikaans handelsplatform Coinbase maakte afgelopen woensdag zijn beursgang en werd gewaardeerd op $85 miljard dollar, waarmee het direct een van de meest waardevolle bedrijven op de beurs werd. Wouter Kneepkens stak in 2012 geld in Coinbase en dat blijkt met terugwerkende kracht een onvoorzienlijke meesterzet.

Coinbase

De 37-jarige Kneepkens stapte in Coinbase via FundersClub, ’s werelds eerste online durfkapitaalplatform. Zijn keuze viel op Coinbase vooral omdat zij er naar streefden om het grootste cryptohandelsplatform ter wereld te worden, terwijl ze zich wel braaf aan de regelgeving hielden. Kneepkens studeerde in Rotterdam, waarna hij zijn studentenonderneming verkocht. Vervolgens werkte hij als analist bij zakenbanken in Londen en bij investeerder Parcom. Daarna verlegde hij zijn focus op start-ups. Hij resideert al enige tijd in Singapore, waar hij twee jaar gelden Kneepkens Blauwpark Partners opzette – een family office.

Dat Coinbase heel groot is geworden, moge duidelijk zijn. In het eerste kwartaal van 2021 behaalde het bedrijf een recordomzet van $1,8 miljard. Het handelsplatform profiteerde duidelijk van de prijsstijging die de digitale munten doormaakten. Mede een gevolg van steeds meer professionele interesse in bitcoin. Woensdag bereikte Coinbase op de eerste handelsdag een beurswaarde van rond de $65 miljard, maar met alles meegerekend komt de waarde neer op liefst $85 miljard.

Het bedrijf uit San Francisco heeft voor $223 miljard aan cryptomunten in beheer, meer dan 11 procent van de totale waarde van de markt. Met 56 miljoen gebruikers is Coinbase dan ook een grote speler in dit segment. Coinbase werd circa negen jaar geleden opgericht door de Brian Armstrong. Het platform biedt de mogelijkheid om zo’n vijftig virtuele munten, waaronder bitcoin, op te verhandelen.

FundersClub

De investering die Kneepkens deed is naar eigen zeggen 2513 keer in waarde gestegen. Hoeveel hij in het bedrijf heeft gestoken wil Kneepkens logischerwijs niet uit de doeken doen. Wel is hij zich ervan bewust dat meer altijd beter was geweest “Achteraf kan ik natuurlijk wel zeggen dat het veel te weinig is geweest. Ik vond de bitcoin wel een interessant gebied’, zegt Kneepkens. “Ik had in 2011 enkele honderden bitcoins gekocht en er in dat jaar ook al een een aanzienlijke winst op gemaakt. Maar zelfs als ik die had aangehouden zou ik er niet de winst op hebben gemaakt die ik nu heb op mijn investering in Coinbase.”

Maar toch heeft hij veelal zijn handen er vanaf gehouden en is hij naar eigen zeggen niet zo’n bitcoin-fanaat. “Ik heb nog een keer een berichtje gestuurd aan Brian Armstrong, maar niet veel meer dan dat.” Maar meer dan wat was er eigenlijk ook niet nodig. “In het begin kreeg ik nog wel geregeld updates vanuit het bedrijf. Maar op een gegeven moment werden de cijfers zo goed en Coinbase zo groot dat ze daarmee stopten. Dat was toen het bedrijf nog gewoon in de fase had moeten zitten met veel verlies door alle grote investeringen. Maar het ging zo hard met het bedrijf dat ze uit het niets een maand hadden met $30 miljoen winst.”

Zijn dikke winstmarge wilt hij nog wel even nuanceren. “Het is natuurlijk vooral een kwestie van timing en geluk. Deels creëer je dat natuurlijk zelf, maar je moet dan ook nog wel geld hebben liggen waar je dit risico mee kan lopen. Het voelt voor mij als een toevalstreffer.’ Kneepkens erkent echter dat wel meer van soortgelijke successen toevalstreffers zijn. “Ik heb trouwens net mijn geld binnen na de beursgang van Doordash, daar zat ik ook in. Net als in Slack overigens.”

Aandeelwaarde Coinbase

Gedurende de dag van de beursintrede behaalde het nieuwe aandeel een piekhoogte van $429,54. In de loop van de dag zakte het aandeel wat weg naar een slotkoers van $328. Op het moment van schrijven schommelt het rond de $322.