Om uzelf te voegen bij de meeste welvarende 1% was nog nooit eenvoudig. Maar per land verschilt die exclusieve grens enorm. Het is vooral een opgave in Monaco, waar inwoners doorgaans geen inkomstenbelasting betalen. U moet bijna $8 miljoen waard zijn om hier uzelf lid te mogen noemen van dit illustere gezelschap.

Zwitserland en de VS hebben de op een na hoogste instapmogelijkheid en vereisen een fortuin van respectievelijk $5,1 miljoen en $4,4 miljoen, volgens het 2021 Wealth Report van internationaal makelaarskantoor Knight Frank.

Rijkste 1% globaal

“Je kunt duidelijk de invloed van het belastingbeleid aan de top zien”, zegt Liam Bailey, het wereldwijde hoofd onderzoek van Knight Frank. “Dan heb je de enorme breedte en diepte van de Amerikaanse markt.”Dankzij de gevolgen van de pandemie zijn de kloven tussen arm en rijke naties alleen nog maar groter geworden.

Als voorbeeld: het toegangspunt voor de rijkste 1% van Monaco is bijna 400 keer groter dan in Kenia, de laagste rangorde van 30 locaties die in het onderzoek van Knight Frank werden meegenomen. Er wordt geschat dat 2 miljoen mensen in dat Afrikaanse land in armoede zijn gevallen als gevolg van de crisis.

1%

Ondertussen hebben de 500 rijkste mensen ter wereld vorig jaar volgens de Bloomberg Billionaires Index 1,8 biljoen dollar aan hun fortuin toegevoegd, waarbij de in de VS gevestigde technologieondernemers Elon Musk (174 miljard en Jeff Bezos (181 miljard) het meeste hebben gewonnen op financieel vlak.

Verenigde Staten en Oost-Azië

Volgens het rapport is Amerika koploper in het aantal in het geld zwemenden individuen. Zelf naast het feit dat de welvaartsgroei recentelijk sterk steeg in Oost-Aziatische locaties zoals China en Hong Kong (de duurste stad om te wonen). De verwachting is dat Oost-Azië de wereldwijde groei van ongekend vermogende individuen zal blijven overtreffen van 2020 tot 2025, met het aantal mensen met meer dan $30 miljoen dat 33% stijgt, geleid door India en Indonesië, aldus Knight Frank.

Meer dan een derde van de adviseurs van vermogende particulieren die werden ondervraagd voor het rapport van Knight Frank, noemde belastingkwesties als een belangrijk punt van zorg voor hun klanten. “Overheden hebben veel uitgegeven en we bevinden ons nu in een vergelijkbare situatie als na de financiële crisis, toen het besef groeide: ‘Wie gaat dit allemaal betalen?’