De rijkste 1% is een illuster gemeenschap vol roekeloze, allesvernietigende consumenten. Althans volgens nieuw VN-rapport. Hierin wordt beschreven dat de groep van de meest welvarende personen de kern van het klimaatprobleem in stand houdt. Ze zouden meer koolstofemissies produceren in vergelijking met 50% van de armen samen – over de hele wereld. De rijkste 5% is zelfs verantwoordelijk voor meer dan één derde.

Milieuschade

De schokkende statistieken werden benadrukt door een recent rapport van de in het VK gevestigde Cambridge Sustainability Commission on Scaling Behavior Change. Het rapport is samengesteld door 31 milieuexperts, die zochten naar uiteenlopende manieren om acties op te schalen om de CO2-uitstoot aan te pakken. Volgens de studie droeg tussen 1990 en 2015 de rijkste 5%, 37% bij aan de emissiegroei, waarbij de bovenste 1% procent logischerwijs het zwaarst bijdroeg.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Alec Monopoly (@alecmonopoly)

Uit een rapport dat in maart werd gepubliceerd door de klimaatorganisatie Possible blijkt dat in bijna alle landen met de hoogste vlieguitstoot, de meeste vluchten door een kleine minderheid worden gemaakt. Over de hele wereld waren de rijkste 10% van de mensen verantwoordelijk voor bijna de helft van de groei van de CO2-uitstoot van 1990 tot 2015. Gezien de toename van miljonairs en miljardair, zal dat vandaag de dag procentueel gezien alleen nog maar hoger zijn.

Vliegen

In bijna elk bestudeerd land vliegt minder dan de helft van de bevolking elk jaar. In plaats daarvan worden de meeste reizen gemaakt door een kleine minderheid. Uit de gegevens blijkt dat slechts 2 procent van de bevolking ongeveer de helft van alle vluchten in Frankrijk maakt; 8 procent van de bevolking maakt ,42 procent van de vluchten in Nederland.

Rijkste 1%

Jezelf te kunnen rekenen tot de rijkste 1%, wisselt behoorlijk per land en continent. Het toegangspunt voor de rijkste 1% van Monaco is bijvoorbeeld bijna 400 keer groter dan in Kenia. We schreven eerder al een artikel over de welvaart-verschillen tussen landen.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Alessandro Johan Donzella (@donze093)