Op de onlangs gesloten horlogeveiling van Sotheby’s in Hong Kong is een unieke Rolex ” Zenith ” Daytona met een platinakast en een turquoise wijzerplaat van mineraalsteen verkocht voor liefst $ 3,1 miljoen. Het betreft niet zomaar een Platina variant van de alom bekende Rolex Daytona. Het is namelijk één van de slechts vijf ‘Zenith’-exemplaren die er zijn gemaakt. Hoogste tijd dus om een kijkje te nemen.

Zeldzame Rolex Daytona Platinum geveild voor 3,1 miljoen

Het veilinghuis Sotheby’s stelt dat het ultra-zeldzame horloge één van de slechts vijf ‘Zenith’-exemplaren is die de voormalige CEO van Rolex – Patrick Heiniger – in 1998 heeft gemaakt. Aangenomen wordt dat de vijf Daytona’s in platina werden geproduceerd als een test voor wijzerplaten van exotische materialen. De inmiddels overleden Heiniger schonk vier voorbeelden aan belangrijke zakenpartners, terwijl hij het laatste exemplaar voor zichzelf hield.

Zeldzame Rolex

Wat de specifieke Rolex echt speciaal maakt, is de wijzerplaat van turquoise steen. Dit materiaal is namelijk nog nooit eerder gebruikt in een Daytona variant. De Rolex dankt de bijnaam van het bijzondere model “Zenith” aan zijn uurwerk. Alle vijf horloges worden aangedreven door een Rolex cal. 4030 dat is gebaseerd op het Zenith El Premiro-uurwerk en ook dezelfde modelreferentie 16516 deelt.

In 2000 verving Rolex dit automatische uurwerk door zijn eigen automatische chronograaf uurwerk. De exotische turquoise wijzerplaat die onder direct licht bijna lijkt te gloeien, vormt een prachtige aanvulling op de 40 mm platina kast en de bruine leren band. Een normale Rolex Daytona Platinum is natuurlijk ook kenmerkend om de ijsblauwe wijzerplaat en de kastanjebruine bezel. Zoals de naam al doet vermoeden, is ook deze wijzerplaat gemaakt van het edelste metaal op aarde – platina.

Daytona Platinum
Zenith Rolex

Sotheby’s schatte oorspronkelijk dat de unieke Rolex tussen de $512.800 en $1.025.600 zou worden verkocht, maar het overtrof alle verwachtingen. Uiteindelijk werd de Zenith verkocht voor zo’n vijf keer meer dan de schatting en heeft het $3,1 miljoen – omgerekend €2,5 miljoen – opgeleverd.