Terwijl de hysterie rond cryptovaluta elke dag in een stijgende voortstuwt, ook al gaat de koers de afgelopen week wat minder, beginnen er steeds meer verhalen op het internet te verschijnen over  early adopters die hun bezit hebben verkwist. En om bij het begin te beginnen, omvat dit verhaal de eerste fysieke aankoop die met Bitcoin in de geschiedenis is gedaan.

Bitcoin Pizza Day

Op 22 mei 2010 merkte een 19-jarige student genaamd Jeremy Sturdivant een vreemd verzoek op op een internetforum gewijd aan cryptocurrencies. Een inwoner van Florida, Laszlo Hanyecz, was bereid 10.000 Bitcoins te betalen in ruil voor de levering van twee grote pizza’s. Wat toen naar verluidt werd geschat op $ 41, zou op het moment van schrijven $ 330 miljoen waard zijn geweest. Hopelijk smaakte ze goed. Deze dag is ondertussen ondergedompeld tot Bitcoin Pizza Day.

Deze bizarre transactie was ook nog eens de allereerste commerciële transactie waarbij gebruik werd gemaakt van cryptocurrency. Hanyecz leverde een vroege bijdrage aan de software van Bitcoin toen deze amper een jaar oud was. De in Florida gevestigde early-adopter schreef zelfs een code om bitcoins te ‘minen’ met behulp van graphic cards (GPU). “Ik wilde pizza doen, omdat het voor mij, gratis pizza was”, legt Hanyecz uit.

Het verzoek op het forum dat 11 jaar geleden werd verstuurd, luidde: “Ik hou van dingen als uien, paprika’s, worst, champignons, tomaten, pepperoni. Gewoon standaard dingen, geen rare vistaarten of iets dergelijks.” Sturdivant vulde de bestelling en stuurde hem twee grote pizza’s van Papa John’s.

Maar net als Hanyecz, hield Sturdivant niet lang vast aan de Bitcoins. Hij besteedde het uiteindelijk allemaal aan reizen, had ‘ie een decenia gewacht had hij zijn eigen vliegtuig kunnen kopen. “Ik had geen idee hoe groot het zou worden”, zei Sturdivant. Ondanks het verlies van de once-in-a-lifetime kans om meer dan een kwart miljard dollar te verdienen, zei de nu 30-jarige dat hij “trots is een rol te hebben gespeeld” in het “wereldwijde fenomeen”.

Geen spijt

Hanyecz gaf in totaal 100.000 bitcoins uit om zichzelf de hele zomer te voorzien van, in zijn ogen gratis, lunch. Hij zei: “Ik speelde er pas een paar maanden mee, en ik kwam erachter hoe ik de mijne moest maken, ik schreef eigenlijk de eerste GPU-mijnwerker – en zo kreeg ik al die bitcoins die ik gaf; weg. Ik zag niet dat Bitcoin waarschijnlijk volledig zou instorten, hoewel ik geen idee had hoe groot het zou worden.”