Tegenwoordig is er voor elk gewild object wel een veiling te vinden. Dat is voor Formule 1-auto niet anders. Het veilinghuis RM Sotheby’s gaat zo’n Formule 1-auto veilen, en niet zomaar de eerste de beste. Dit is namelijk het pijlsnelle voertuig van zevenvoudig F1 wereldkampioen Lewis Hamilton, waar hij de overwinning op de Turkse Grand Prix in 2010 mee in de wacht sleepte.

Uitzonderlijke carrière van Lewis Hamilton tot dusver

Hamilton’s carrière vond in 2007 op het circuit van Melbourne. Ondertussen heeft hij deelgenomen aan 270 Grands Prix, waarvan hij 98 won en verder nog 71 podiumplaatsen wist te behalen. In totaal heeft de ervaren coureur meer dan 5170 ronden aan kop gereden, bovenop zijn zeven wereldkampioenstitels. Waarvan hij de laatste vier F1 wereldkampioenstitels op rij heeft gewonnen.

Verbeterde versie

Het gaat om een MP4-25A, aangedreven door de Mercedes-Benz FO 108X 2,4 liter V8 motor. Volgens Sotheby’s was de motor een grote verbetering ten opzichte van z’n voorganger, omdat het de “F-duct” in het ontwerp had opgenomen, waardoor de aerodynamica werd verminderd. Dit gaf de raceauto een extra 9,7 kilometer per uur tijdswinst op de rechte stukken.

Formule-1-auto-4

Als zodanig blijven deze voorbeelden zeer begeerd en grotendeels in particuliere handen, en het is onwaarschijnlijk dat ze in de nabije toekomst zullen worden verkocht. Bovendien vertegenwoordigt de McLaren Mercedes een auto die nog steeds op het circuit kan worden bestuurd en ondersteund door de oorspronkelijke fabrieksteams als onderdeel van individuele Heritage-afdelingen.

“Er zijn er maar een paar van”

Het is onduidelijk hoeveel McLaren-Mercedes MP4-25A-raceauto’s er in privébezit zijn, maar RM gelooft dat het “er maar een paar zijn.” Mede daar is het zo’n uniek veiling-item en vanwege het feit dat Hamilton hier z’n kunstjes in verrichte maakt het des te interessanter.

Lewis Hamilton

De veiling vindt plaats tijdens de Britse Grand Prix van 2021 op zondag 18 juli, toepasselijk gezien dit de thuisbaan van de Engelse coureur is. Het luxe veilinghuis schat dat de historische wagen tussen de $5 en $7 miljoen gaat opleveren (ca. €4 tot €6 miljoen). Houd de pagina van RM Sotheby’s in de gaten voor de volledige beschrijving.

Lewis Hamilton