Bij een autodealer is er ruimte voor wat onderhandelingen, maar je moet het niet té bont maken. Toch zijn er gevallen waar mensen met met fikse kortingen een nieuwe auto konden meenemen, maar niet helemaal volgens de regeltjes. Een Amerikaanse autodealer gaf onterecht, door de jaren heen, zo’n 8,7 miljoen (omgerekend €7 miljoen) dollar ‘weg’.

5% personeelskorting aan iedere klant

De autodealer verkoper werkte bij een dealer van Chrysler, Dodge, Jeep en Ram, onder het overkoepelende dak van de FCA (Fiat Chrysler Automobiles), dat binnenkort samen met Franse PSA Stellantis te vormen. Dat maakt voor het verhaal niet veel uit. Wat belangrijk is om te weten, is dat verkopers familieleden van FCA-medewerkers 5 procent korting mogen geven.

De autoverkoper noteerde bij elke klant dat het een zwager of een schoonzus was. Op deze wijze kon hij dus iedere klant korting aanbieden, terwijl hij zelf vanaf 2014 ruim €700.000 aan commissie wist binnen te halen. Geen zuivere koffie dus, ook al schopte hij het zelfs om de beste verkoper van heel FCA in Amerika te worden. Dat word je niet zomaar, dat blijkt maar weer.

Wie zijn billen brandt, moet op de blaren zitten

De verkoper gebruikte de familiekortingscodes van verschillende FCA-medewerkers. Uiteindelijk kwam dit schandaal aan het licht toen enkele FCA-medewerkers zelf gebruik wilde maken van de korting, maar toen zagen dat hun code al gebruikt was. De de voormalig beste verkoper van heel FCA in de VS is op staande voet ontslagen en mag aan het einde van deze maand voor de rechter verschijnen.

(kopfoto is ter visualisatie)