Voor meer dan een € 1 miljoen heeft u het over het algemeen voor het uitzoeken qua vastgoed. Maar dat hoeft kennelijk niet te betekenen dat het er allemaal gelikt uit ziet. Normaal houden we een ferme lofzang over de mooiste huizen die ons land rijk is, waarbij het gaat om miljoenen euro’s, maar het leek ons ook eens vermakelijk om de andere kant van de medaille onder de loep te nemen. Bij voorbaat excuses aan de verkopende partij. Let’s go.

Wagnerkade 21, Heemstede

€1 miljoen

Het heeft in principe alles waar je op zit te wachten, maar is het gewoon nét niet. Uiteraard is de tuin met aangrenzende parterre leuk en aardig, maar er is gewoon niks dat er echt uitspringt, iets waar je wel op hoopt na meer dan € 1 miljoen uit te hebben gegeven. Wellicht is dit nog de beste prijs-kwaliteitsverhouding in deze kritische lijst. Leuk detail: de wasbank in de kast (foto 25/65 op Funda). Momenteel staat de vraagprijs op € 1.295.000.

Fruiteniersstraat 21, Zwijndrecht 

bah

Deze inspiratieloze bungalow zou niet misstaan op het inmiddels opgedoekte Fort Oranje.”Via de tuin is er door middel van een hek direct toegang tot het bedrijfsperceel”, zegt de makelaar. Alsof dat iets is om je op te verheugen… Met een woonoppervlak van 216 vierkante meter en vier slaapkamers wordt er precies € 1 miljoen gevraagd voor deze woning met een plat dak vol mos, regenwater en een verloederde satellietschotel.

Straat van Mozambique 1, Amstelveen

€1 miljoen

Het mag dan wel een echte Rietveld en een gemeentelijk monument zijn, los van de blauwe garagedeur en de naam van de straat is er weinig excentrieks te bespeuren. Eenmaal binnen lijkt het er in eerste instantie prima uit te zien, maar dat gaat al snel bergafwaarts naarmate u in de buurt komt van de foeilelijke badkamer en keuken. Ook de dorre tuin met grindtegels is een dooie bedoeling. Op wonderbaarlijke wijze toch interesse? Voor € 1.250.000 is het allemaal van u!

Prinses Marijkestraat 5, Amsterdam

€1 miljoen

Deze villa mag dan wel de miljoen-grens met gemak overschrijden, toch is het een betonnen bunker waar weinig inspiratie uit is te putten. Het is grauw, saai maar bovenal compleet buiten proportie als we het hebben over de prijs-kwaliteitverhouding. Deze seniorenwoning in de vorm van een blokkendoos moet volgens de makelaar maar liefst € 5 miljoen opleveren. € 5 miljoen mensen.

De kavel van 670 m2 maakt het geheel nog wat aantrekkelijker, maar ook dat wordt al gauw ontkracht aan het einde van de makelaarstekst. De grond is namelijk in erfpacht. De huidige bewoner heeft een overstap aangevraagd waarvan de prijs nog niet bekend is, maar wordt geschat op € 8,255 per jaar, maar het is ook mogelijk om het in een klap voor altijd af te kopen. Dat zet je € 263.000 terug.

Voor een villa van rond de € 1 miljoen zien we liever iets als dit.