De gitaar is niet zomaar een muziek instrument, zouden Jimi Hendrix, Bob Marley, Eric Clapton, Keith Richards en George Harrison je zonder twijfel vertellen, als ze nog in leven waren. Ze komen in allerlei vormen, kleuren en samenstellingen en sommigen hebben meer meegemaakt dan de gemiddelde millennial.

De titel van de duurste gitaar ter wereld ging voor een lange periode uit naar de “Reach Out To Asia” Fender Stratocaster, die in 2015 voor $2,7 miljoen werd verkocht. De veiling vond plaats op 16 november 2005 in het Ritz-Carlton hotel in de plaats Doha, Qatar. Behoorlijk zeldzaam, want de gitaar is gebruikt op een iconische opname of in de hanen geweest van een bekende artiest.

19 wereldartiesten signeerde deze Fender-gitaar

De gitaar is uniek omdat hij over zijn hele lichaam enkele van de beroemdste handtekeningen van rocksterren heeft gegraveerd. Het werd gesigneerd door in totaal negentien artiesten en bevat handtekeningen van Jimmy Page, Mick Jagger, Eric Clapton, Keith Richards, Brian May, David Gilmour, Jeff Beck, Liam Gallagher, Angus en Malcolm Young en Brian Adams.

Fender gitaar

Een lid van de koninklijke familie van Qatar kocht de gitaar op een veiling begin 2005 voor $270,000. De oorspronkelijke eigenaar doneerde de Fender echter voor de veiling van 16 november waarna het recordbedrag bereikt werd. Binnen een jaar werd de unieke Fender dus twee keer geveild.

Opbrengsten gingen naar de slachtoffers van één van de ergste natuurrampen in de recente geschiedenis

Deze gitaar was het resultaat van het Bryan Adams “Reach Out To Asia” -project; opgericht om de slachtoffers van de desastreuze aardbeving en tsunami in de Indische Oceaan in 2004 te helpen, waarbij naar schatting 230.000 mensen in 14 landen om het leven kwamen. De volledige opbrengst van de gitaar werd beschikbaar gesteld aan de slachtoffers van één van de ergste natuurrampen in de recente geschiedenis.

Nieuwe recordhouder

Dit was voor lange tijd de recordhouder, maar ondertussen is dit record verbroken door de gitaar van David Gilmour van Pink Foyd (geveild voor $3,975,000) en de iconische gitaar waar Curt Cobain mee optrede tijdens zijn laatste optreden bij MTV Unplugged. Die ging onder de hamer voor maar liefst $6,010,000.