Als je een whiskyliefhebber bent, is dit iets voor jou. Als we aan velen van jullie vragen wat er lekkerder is dan een borreltje goede whisky, zal er even nagedacht moeten worden. Vergeet de flessen van Johnnie Walker en Jack Daniels, er is nu een uiterst zeldzame en goede fles whisky op de markt die alle andere whiskyflessen overtreft. De enige kanttekening is het flinke prijskaartje dat aan de fles hangt.

Peperdure whisky kost meer dan een Mercedes A-klasse

Diageo’s ‘The Singleton’ – het zal jullie wellicht niks zeggen – heeft onlangs de oudste single malt van het merk tot nu toe uitgebracht. Het gaat om een 54-jaar oude vintage whisky uit 1966. De whiskyfles wordt gepresenteerd in beperkte hoeveelheden van slechts 235 flessen en zal naar verwachting intens rijk van smaak zijn. Dat mag ook wel, gezien het opvallende prijskaartje.

Whisky

The Singleton Malt Master Maureen Robinson zei hierover: “Oorspronkelijk gevuld in 1966, is dit Europese eikenhouten vat het dichtst bij het einde van de oude slow-craft-periode die we ooit hebben uitgebracht. De oude distilleerders uit het verleden hebben dit vat neergelegd en het is een voorrecht voor mij om hun ambachtelijke geesten meer dan een halve eeuw later te kunnen wekken met een laatste hoofdstuk. Als we dit vertalen naar normale taal, komt het er op neer dat het de Mona Lisa is onder die whisky’s.

Verkrijgbaarheid

De whisky is zacht en aromatisch in de neus met tonen van fenegriekblad, peterselie, zoethout, toffee en zoet fruit waardoor het een bitterzoet en betoverend brouwsel is. De Singleton 54-Year-Old kost €39.500 per fles met een inhoud van 750 ml en zal vanaf juni 2021 verkrijgbaar zijn in geselecteerde markten. Nederlandse whiskyliefhebbers moeten wat meer moeite doen, aangezien het hier niet beschikbaar wordt gesteld. Toch maar een Mercedes A-klasse dan?

Duurste whisky