Miljardais vind je in alle uithoeken van de wereld, toch zijn steden die fungeren als broednesten van dit illustere gemeenschap. Nou ja, waar ze resideren ten minste. Zeven jaar op rij telde New York jaarlijks de meeste miljardairs, maar inmiddels mag een andere stad pronken met dit gegeven. Sinds vorig jaar leven de meeste miljardairs hun leven in de Chinese metropool Beijing.

China aan kop

In 2020 kreeg de wereld er 493 nieuwe miljardairs bij, dat is er elke 17 uur één. Beijing, of op z’n Nederlands Peking, was in 2020 de woonplaats van 100 miljardairs. Slechts één meer dan in The Big Apple. Dit markeerd echter een monumentale verschuiving in de status quo, waarbij vooral Aziatische steden het voortouw lijken te trekken. De rijkste miljardair van Peking is de oprichter van, onder meer, TikTok, Zhang Yiming met een nettowaarde van $35,6 miljard.

China heeft een e-commerce ontploffing gekend. Bovendien heeft de efficiënte omgang met de pandemie ervoor gezorgd dat de economie veel sneller weer op het goede spoor is gekomen, in vergelijking tot andere landen. Maar ja, met zoveel inwoners is dat ook niet gek, zeker nu we verdeelder zijn dan ooit tevoren. 50% van de nieuwe miljardairs in China heeft hun rijkdom te danken aan ondernemingen in technologie of productie. Dat kan je ook goed terugzien Bloomberg Billionaires Index.

In de onderstaande infographic, door het Canadese VisualCapitalist, zie je de top-10 miljardair steden op basis van cijfers van Forbes.

Miljardairs

Bron: VisualCapitalist

Opvallend is dat de top 10 wereldsteden met de meeste miljardairs tegenwoordig gedomineerd wordt door China. We zien maar liefst vijf steden uit dat land. Reken Mumbai mee en er staan 6 Aziatische steden op deze top-10 lijst. In Europa heeft alleen London, met 63 miljardairs, de lijst weten te halen.

miljardairs

Charlene de Carvalho-Heineken is nog altijd met afstand de rijkste Nederlanders en dus ook multimiljardair, met een vermogen van 12,1 miljard euro