Net als alle ondernemers is het een duistere, onzekere tijd. Er is weliswaar licht aan het einde van de tunnel, maar hoe lang de tunnel is, is helaas nog onduidelijk. Ook chef-kok Herman den Blijker baalt als een stekker, maar moet er maar het beste van zien te maken. Op zijn hoogtepunt wist hij maar liefst 12 restaurants tegelijkertijd succesvol te laten draaien. Zijn rijke carrière heeft hem dan ook een goed belegde boterham opgeleverd.

Herman den Blijker

Op zijn 19e vertrok Herman den Blijker naar Frankrijk om drie cursussen te volgen omtrent koken. Hier kwam hij in aanraking met zijn passie voor (culinair) eten. Tijdens zijn periode daar leerde hij tijdens een wijnproeverij zijn latere zakpartner kennen, David Crouwel. Ze werden allebei mede-eigenaar van De Engel, De Jachtclub Hillegersberg, Zeezout, Rosso, Las Palmas, Hofstede Meerzig en Herrie. De restaurants Foody’s en Groot Paardenburg werden in 2007 verkocht en later moest ook Zeezout het ontgelden.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door HERMAN DEN BLIJKER (@hermandenblijker)

In 1993 vergaarde Den Blijker zijn eerste succes in toen nog kortstondige culinaire loopbaan. Zijn eerste restaurant – De Engel in Rotterdam – kreeg namelijk een prestigieuze Michelinster, die uiteindelijk in 2002 weer zou worden ingetrokken.

Televisieoptredens

Sinds 2005 heeft de Rotterdammer een reeks tv-programma’s gemaakt. We gaan niet elke show opnoemen, maar we tellen er zo’n 29. Wellicht het meest bekende tv-optreden was samen met Gordon Ramsay: ‘Herrie in de keuken!’. Daarnaast heeft hij ook een aantal boeken uitgebracht en is hij een van de stemmen in de animatiefilm Ratatouille.

Ondanks de vele televisieprogramma’s die de chef-kok heeft mogen presenteren, vielen de kijkcijfers bij RTL tegen. John de Mol wilde nog wel met hem in zee. Herman den Blijker zette in eind 2019 een krabbeltje onder een vierjarig jarig contract bij Talpa. “Talpa maakt het mogelijk om de komende jaren programma’s te maken en te ontwikkelen die altijd op mijn verlanglijstje hebben gestaan! Ik ben dankbaar voor het vertrouwen dat John de Mol, Erland Galjaard en Marco Louwerens in mij hebben en ik kan niet wachten om aan de slag te gaan’’, liet de kok weten.

Vermogen

In het jaarverslag van de Quote in 2015, werd duidelijk dat de 62-jarige elke opeenvolgend jaar meer geld kon tellen. In 2013 was hij als rijkste kok van Nederland goed voor zo’n €3 miljoen. Twee jaar later was dit alweer bijna €5 miljoen. Het eigen vermogen van de chef-kok wer d eind 2016 geschat op ruim €3,5 miljoen. Daarnaast was ook nog een voorziening – vermoedelijk een opgebouwd pensioen – van ca. €1,5 miljoen.

Den Blijker kocht in 2004 zijn droomvilla met de waarde van €544.000, in Rotterdam uiteraard. Naast zijn eigen vermogen zit uiteraard ook een deel in goederen, geld moet ten slotte rollen. Maar ook in de vorm van luxe vakantietripjes. Daarnaast zal er ook nog het nodige geld in zijn zaken zitten, dat hij nu goed kan gebruiken.