Om erachter te komen wat de rijkste landen ter wereld, gemeten naar het nominale BBP per capita, maakte VisualCapitalist gebruik van de verzamelde data van VN-organisatie IMF. En zette dat gewoontegetrouw overzichtelijk in een tabel en infographic. Ze keken hiervoor naar de top 25 van landen op basis van deze statistiek.

Europese landen zijn het rijkste

De meest welvarende landen bevinden zich voornamelijk Noord-Amerika, Europa, Azië en Oceanië, maar ons continent springt er, niet geheel tegen de verwachting, uit. Geen enkel land uit Zuid-Amerika en Afrika halen de normering.

Hoewel de Verenigde staten nummer één is op het wereldtoneel in termen van het totale BBP, staat het speelveld van Joe Biden op de vijfde plaats met een BBP per capita van $ 63.051.De bevolking van Luxemburg telt iets minder dan 633.000, maar het is het rijkste land ter wereld per hoofd van de bevolking.

Waar komt de welvaart van de landen vandaan?

Kijkend naar de geschiedenis, hebben de meeste landen met een hoog inkomen een vergelijkbaar avontuur doorgemaakt. Beginnend met op de landbouw gebaseerde economieën, maakten ze een periode van snelle industrialisatie door en werden uiteindelijk op diensten gebaseerde economieën.

Rijkste landen

Foto: Visual Capitalist

In Luxemburg is tegenwoordig een van de topsectoren bijvoorbeeld de bank- en financiële dienstverlening. Terwijl nummer twee Zwitserland ook hoog scoren met bank- en financiële diensten en landbouw. En de derde plek, Ierland, vergaart haar rijkdom middels hulpbronnen (inclusief landbouw, visserij, bosbouw en mijnbouw), farmaceutische producten

Naar verwachting zullen rijkste economieën ter wereld in de nabije toekomst ook de lijst blijven aanvoeren, alhoewel sommigen een stagnerende groei kunnen ervaren. In Japan bijvoorbeeld begint de binnenlandse markt te krimpen door de vergrijzing .

415 keer zo rijk als het armste land ter wereld

Hoe dan ook, de rijkdom van deze landen is tegenwoordig verbazingwekkend, met het rijkste land ter wereld met een BBP per hoofd van de bevolking van 415 keer zoveel in tegenstelling tot het armste land ter wereld, Burundi.