In ons land heb je de DomeinenRZ, waar wagens die in beslag zijn genomen worden geveild. In de Filipijnen gaan ze daar, blijkbaar, anders mee om. Het Zuidoost-Aziatische land heeft in het openbaar in totaal 21 high-end auto’s verpletterd als onderdeel van zijn lopende campagne om illegaal geïmporteerde auto’s aan te pakken.

Illegaal geïmporteerde supercars gaan naar de sloop in de Filippijnen

Het Bureau of Customs in de Filippijnen voerde de verplettering uit op twee verschillende locaties – hoofdstad Manilla en Cagayan de Oro. Als bij elkaar opgeteld werden exotische auto’s ter waarde van 1,2 miljoen dollar werden vernietigd.

Filippijnen

Volgens het Facebook-bericht van de douane waren alle voertuigen door verschillende ontvangers illegaal het land binnengekomen en in een tijdsbestek van twee jaar – 2018 en 2020 – in beslag genomen.

Bentley, Porsche, McLaren en Mercedes-Benz

De meest pijnlijke slachtoffers waar de graafmachine mee aan de haal ging, zijn een Bentley Flying Spur, een Porsche 911, een Lotus Elise, en een Mercedes-Benz SLK en een McLaren 620R. Zeldzame wagens, waar er nu een paar minder van rondrijden.

Velen hebben eerder vraagtekens gezet bij het vernietigen van gesmokkelde auto’s om een ​​krachtig signaal af te geven. De meeste landen veilen dergelijke voertuigen, wat niet alleen inkomsten voor het land oplevert, maar ook veel zeldzame auto’s worden gered van vernietiging. President Duterte staat echter bekend om zijn harde aanpak en deze campagne tegen illegale auto-import ligt hem naar verluidt nauw aan het hart.

McLaren

“De veroordeling van de voertuigen is in overeenstemming met de presidentiële richtlijn 2017-447, waarin president Rodrigo Roa Duterte de noodzaak herhaalde om gesmokkelde voertuigen te vernietigen om de krachtige boodschap af te geven dat de regering serieus is in haar inspanningen tegen smokkel”, valt te lezen in het Facebook-bericht van het bureau.

Geen primeur

Dit is de tweede keer dit jaar dat het douanebureau in de Filippijnen illegaal geïmporteerde voertuigen heeft vernietigd. Maar ook een paar jaar geleden, in 2018, gaf de no-tolerance president de douane van het land de opdracht om 68 auto’s en 8 motorfietsen, ter waarde van $ 8 miljoen, te vernietigen. In plaats van een graafmachine was indertijd een bulldozer het sloopmiddel naar keuze.

Filippijnen