Afgelopen zondag zat het overgrote deel van Nederland voor de buis voor de Ek wedstrijd tussen Nederland – Tsjechië. Na een wanprestatie van ons Oranje was het uit met de pret, maar Mathieu van der Poel deed een poging om een pleister te plakken op de sportwond. Hij pakte de gele in trui in de 1e etappe van de Tour de France. Maar wat verdient hij als hij ook in deze kleur trui als snelste bij de Champs-Élysées arriveert?

Prijzenpot van circa €2,2 miljoen

De grootste wielerwedstrijd ter wereld heeft een prijzenpot van ruim €2,2 miljoen. Dat klinkt best aardig, maar zodra u dat getal deelt door de 184 die afgelopen zaterdag in Bretagne voor de streep stonden, komt het gemiddeld uit op zo’n €12.000 per fietser. Uiteraard gaat deze verdeling is anders.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door MVDP (@mathieuvanderpoel)

Met dagwinsten, tussensprints en beklimmingen vallen er nog extra knaken te verdienen. Zo krijgt een etappewinnaar € 11.000 voor zijn inzet, terwijl diegene in de bolletjestrui € 300 pakt. In de tussensprints krijgt de winnaar € 1.500, oplopend tot € 1.000 voor de tweede en € 500 voor de derde. De financiële winst op de beklimmingen hangt af van de graad die aan de helling zelf wordt toegekend; als het een buiten categorie beklimming is, krijgt de eerste over de lijn € 800, als het categorie één is, is het € 650, categorie twee is € 500, drie is € 300 en categorie vier is € 200.

Maar dit is eigenlijk slechts bijvangst voor de renners. Net als iedere andere loonslaaf wordt het grote geld gehaald uit de salarissen. Zo zou viervoudig tourwinnaar Chris Froome jaarlijks €5,5 miljoen bruto harken en de Slowaakse Peter Sagan hetzelfde.

Zoveel verdient de winnaar van de Tour de France

Afgelopen jaar was de spanning om te snijden. Het ging uiteindelijk tussen twee renners: Jumbo-Visma kopman Primož Roglič en de 22-jarige Tadej Pogačar van UAE Team Emirates – allebei Slovenen.

Voor een groot deel van de Tour de France leek het erop dat Primož Roglič de renner zou zijn die het grootste deel van het prijzengeld zou pakken, aangezien hij de race leidde van de negende etappe tot de dramatische voorlaatste dag toen Pogačar hem oversteeg. Uiteindelijk gaat de grootste prijs naar het adres van de gele trui drager op de laatste dag in Parijs. Voor die prestatie verdient de winnaar van de Tour €500.000, plus €500 voor elke dag die is doorgebracht in de leiderspositie.