George Clooney kennen we als acteur uit onder meer The Thin Red Line, The Perfect Storm, Ocean’s 8 (en Eleven, Twelve en Thirteen) en meest recent The Midnight Sky. Maar de 60-jarige is uiteraard ook hét gezicht van de Nespresso-reclames. Daarnaast houdt hij zich bezig met van alles en nog wat, dus leek het ons wel wat om daar dieper op in te duiken.

Hij werd geboren in 1961 in Lexington, Kentucky, VS. Op jonge leeftijd leerde Clooney omgaan met de camera; zijn vader nam vaak zijn familie mee naar publieke optredens en op jonge leeftijd verscheen zelfs in een van zijn televisieprogramma’s. In zijn jeugdjaren was hij een talentvolle honkballer, maar tijdens een try-out bij de Cincinnati Reds bleek niet genoeg in huis te hebben voor een profcarrière.

Eerste baantjes

Voordat George Clooney een naam voor zichzelf maakte in Hollywood, moest hij het doen met een aantal laagbetaalde baantjes. Zo vertelde hij ooit aan David Letterman: “Ik had veel rot baantjes. Ik heb verzekeringen van deur tot deur verkocht, maar het pakte niet goed uit.” Verder verdiende hij in die periode van zijn leven zijn geld met het verkopen van damesschoenen, als vakkenvuller, werk in de bouw en het snijden van tabak.

Na enkele jaren stopte hij zijn studie aan de universiteit van Northern Kentucky, waarna hij enkele willekeurige baantjes had. Zijn toekomstbeeld sloeg om toen zijn oom José Ferrer, echtgenoot van zijn tante Rosemary, naar Kentucky kwam om er met zijn zoons een film over paardenraces te maken. Daarin kreeg Clooney ook een rolletje. De desbetreffende film verscheen nooit op het witte doek, maar Clooney had zijn roeping gevonden.

Doorbraak in Hollywood

Ondanks de onvrede van zijn vader, besloot Clooney in de zomer van 1982 naar Hollywood te gaan. In Californië mocht hij bij zijn beroemde tante Rosemary Clooney intrekken, ook al moedigde zij zijn aspiraties ook niet echt bepaald aan. Ondanks zijn droom om voor de lens te acteren, werd hij continue afgewezen. Uiteindelijk voelde Rosemary zich genoodzaakt haar neef te vragen om te vertrekken, waarna Clooney introk in bij een vriend.

Hij deed klusjes op de sets van reclamespotjes en nam acteerlessen bij The Beverly Hills Playhouse. Onder leiding van Milton Katselas maakte hij zich het vak eigen en als gevolg van een schoolproject vond hij een impresario.

George Clooney

In de jaren daarna speelde hij verschillende grotere en kleinere rollen, vooral in goedkope series, B-films en nooit uitgebrachte films. Maar dat drukte de pret niet voor hem; hij deed wat hij het liefste deed. Clooney maakte zijn doorbraak toen hij van 1994 tot 1999 Dr. Doug Ross speelde in het populaire medische drama ER van NBC. Hij was ondertussen al halverwege in z’n dertigste en werd als deze rol het lustobject van de genegenheid van haast iedere vrouw.

What else?

En dan komen we uit bij zijn optredens voor Nespresso. Sinds 2013 is George Clooney te zien in een aantal commercials voor het koffiezetsysteem van Nestlé. In totaal zou hij naar schatting zo’n $40 miljoen hebben verdient aan zijn deelname.

Clooney besteed dit geld echter op een zeer opmerkelijk wijze. We kunnen eindeloos veel dingen bedenken om dit bedrag te spenderen of investeren, maar Clooney besloot een deel van elk salaris aan de kant te zetten om een ​​spionagesatelliet te financieren boven Soedan. Om op deze wijze de Sudanese dictator Omar al-Bashir inde gaten te houden, die is aangeklaagd voor diverse haatmisdrijven. De satelliet volgt Bashir niet alleen persoonlijk, maar ook zijn strijdkrachten om te anticiperen op bewegingen en mogelijke mensenrechtenschendingen.

Vastgoed zit goed

In 2014 stapte George in het huwelijksbootje met de Brits-​Libanese juriste, activiste en auteur Amal Clooney. Samen heeft het echtpaar huizen verspreid over de hele wereld. Het beroemdste eigendom van George is ongetwijfeld zijn villa met 15 slaapkamers aan het Comomeer in Italië, die hij in 2002 kocht voor $ 30 miljoen. Ze bezitten een herenhuis met zes slaapkamers in Studio City, Californië, dat hij in 1995 kocht voor $ 2,2 miljoen op het hoogtepunt van zijn “ER”-roem. Deze eigenschap is vandaag waarschijnlijk meer dan $ 10 miljoen waard. Ze bezitten een eigendom van $ 7 miljoen in Berkshire, Engeland, een appartement in onder meer New York City. In totaal is de vastgoedportefeuille van George en Amal alleen al 100 miljoen dollar waard.

Tequila

In 2013 hebben George en ondernemers Rande Gerber en Michael Meldman Casamigos Tequila opgericht. Gerber is waarschijnlijk het meest bekend omdat hij getrouwd was met Cindy Crawford. Meldman is een vastgoedmagnaat. De drie lanceerden het merk oorspronkelijk als een huismerk om tequila te geven aan vrienden en familie. Ze maakten van het merk in 2013 een publiek label.

Op 21 juni 2017 kwamen Clooney, Gerber en Meldman overeen om Casamigos te verkopen aan alcoholconglomeraat Diageo voor $ 1 miljard. Ze kregen $ 700 miljoen in contanten plus $ 300 miljoen aan bonussen die zullen worden uitbetaald op basis van toekomstige prestatiedoelen. Uitgaande van een driedeling op de aanvankelijke $ 700 miljoen, zou de verlaging van George vóór belasting ongeveer $ 230 miljoen bedragen. Na belastingen zou het ongeveer $ 150 miljoen zijn.

Vermogen George Clooney

  • 1993: $500 duizend
  • 1995: $3 miljoen
  • 2000: $10 miljoen
  • 2005: $50 miljoen
  • 2007: $70 miljoen
  • 2012: $100 miljoen
  • 2015: $200 miljoen
  • 2020: $500 miljoen