Kans is groot dat je er nog nooit van hebt gehoord, maar het hypercarmerk Automobili Rimac is verantwoordelijk voor het fabriceren van de snelste elektrische auto tot op heden. Het bedrijf komt uit Kroatië is opgericht door de toen nog maar 19-jarige Mate Rimac, die door sommigen wordt bestempeld als de ”Elon Musk van de Balkan’.

Kroatische start-up Automobili Rimac

Rimac maakt en verkoopt high-performance voertuigen onder zijn eigen merknaam, maar ontwikkelt en produceert ook accupacks, aandrijfsystemen en complete voertuigen voor andere bedrijven. De autofabrikant werd opgericht in 2009 in Sveta Nedelja, in de contreien van Zagreb, Kroatië, waar geschikte faciliteiten werden gehuurd.

Snelste-elektrische-auto-1

In 2018 verwierf de Volkswagen-dochteronderneming Porsche Engineering Group GmbH een belang van 10% in Rimac om een ontwikkelingspartnerschap te vormen, als onderdeel van het elektrificatieproces. De startup telt nu ongeveer 1.000 medewerkers en is in gesprek over de overname van Bugatti van de Volkswagen Group.

Rimac Nevera wordt de snelste elektrische auto ooit

De Nevera is vernoemd naar een snelle en onverwachte mediterraanse storm en is de productieversie van het prototypemodel C_Two dat in maart 2018 zijn debuut beleefde. Deze razendsnelle vierwieler wordt aangedreven door vier elektromotoren, goed voor een gestoord vermogen van 1914 pk. Deze aandrijflijn levert zoveel kracht dat de spotwagen van de 0 naar 100 kilometer katapulteert in een schamele 1,85 seconden. Daarna raast ‘ie onverhinderd door om uit te komen bij z’n maximale snelheid van wel 400 kilometer per uur.

Snelste-elektrische-auto-5

Daarmee komt hij nog niet echt in de buurt van de snelste auto ter werled, dat is namelijk  SSC Tuatara-hypercar met een topsnelheid van 508.73 km/h, maar er worden grote stappen gezet in deze geëlektriseerde tak van sport. Zo’n uniek apparaat met deze cijfers mag natuurlijk wel wat kosten, en maak je daar maar niet druk over. De Kroatische start-up doet ‘m weg voor een bedrag van €2.000.000,- en de beschikbaarheid is nogal beperkt.

Rimac maakt slechts 150 exemplaren van de Nevera. Daarnaast biden ze ook een Bespoke-optie aan, waarmee je praktisch alle materialen en kleuren naar wens kunt laten samenstellen. Lees meer over deze pijlsnelle EV op hun website.