De schider Thomas Kinkade zei ooit: ‘Kunst overstijgt culturele grenzen.’ Deze week is er echter een wel hele grote grens overschreden. Een Italiaanse kunstenaar Salvatore Garau heeft namelijk ’s werelds eerste onzichtbare sculptuur gemaakt. Of we dit kunst kunnen noemen, zijn de meningen over verdeeld. Het meest schokkende moet echter nog komen. De “niet-bestaande kunst ” werd gekocht door een privéverzamelaar die er liefst 15.000 euro voor betaalde. Bizar!

Onzichtbaar standbeeld als verkocht voor €15.000

“I Am” – het onzichtbaar standbeeld – werd verkocht op een Art-Rite-veiling. Er is echter geen fysieke representatie van de sculptuur, noch in gedrukte of digitale vorm, omdat het “onzichtbaar” is. De enige fysieke manier om te bevestigen dat het kunstwerk daadwerkelijk bestaat, is via het certificaat van echtheid van de nieuwe eigenaar.

Onzichtbaar standbeeld

Uiteraard is de beste persoon die het kunstwerk kan verklaren, de kunstenaar zelf. De kunstenaar legt zijn idee in zijn eigen woorden uit: “Het succesvolle resultaat van de veiling getuigt van een onweerlegbaar feit: de leegte is niets anders dan een ruimte vol energie. Zelfs als we een ruimte leegmaken en er niets overblijft, is er volgens het onzekerheidsprincipe van Heisenberg een gewicht’, zegt hij. “Leegte heeft daarom ​​energie die condenseert en zichzelf omzet in deeltjes, kortom in ons! De ‘kunstenaar’ beweert dus in feite energie te hebben gecreëerd, in plaats van een tastbaar beeld.

Hoewel er dus niet veel te zien is in dit kunstwerk, is het toch verkocht voor €15.000. Alhoewel alles aan de verbeelding wordt overgelaten, geeft de kunstenaar dus toch wat input over hoe zijn kunst geïnterpreteerd moet worden. De kunstenaar adviseert de koper daarna ook nog, door te vermelden dat het stuk moet worden tentoongesteld in een speciale ruimte, in een ruimte die vrij is van obstakels, van ongeveer 3m2. Zo komt volgens hem het kunstwerk het beste tot zijn recht. Achja, zolang de koper het