De langverwachte internationale luchthaven Chengdu Tianfu in Chengdu, China is geopend voor het internationale publiek. Het werd officieel ingehuldigd met een vlucht van Sichuan Airlines naar Peking, die op zondag 27 juni om 11.10 uur van de startbaan vertrok.

Chengdu Tianfu International Airport

Momenteel herbergt het drie landingsbanen en twee terminals, met een totale oppervlakte van 65961 vierkante meter. Het ligt 50 kilometer van het centrum van Chengdu en is ontworpen in samenwerking met het China Southwest architectonische ontwerp- en onderzoeksinstituut, de China Airport Construction Group Corporation en het Franse architectenbureau ADP Ingenierie.

60 miljoen passagiers per jaar

De bouw van de eerste fase nam vijf jaar in beslag en kostte ongeveer 70 miljard Chinese yuan, omgerekend $ 10,8 miljard. De nieuwe Aziatische luchthaven heeft een capaciteit van 60 miljoen passagiers per jaar. Als dat wordt gehaald rangschikt het vliegveld zich als het vierde drukbezochte vliegveld van China, na Beijing apital Airport, Shanghai Pudong Airport, Guangzhou Baiyun Airport en Hong Kong Airport.

Om dat in perspectief te plaatsen: Schiphol ontving in 2019, zonder enige restricties, 71.7 miljoen passagiers. Toch is deze Chienese luchthaven maar liefst 1,5 keer zo groot als het kleinste ‘land’ ter wereld, Vaticaanstad.

Ter grootte van 46 standaard voetbalvelden, met vijf verdiepingen en twee ondergrondse verdiepingen.

Volgens rapporten zullen er in fase twee van de constructie nog drie start- en landingsbanen worden toegevoegd, waarbij het gebouw een totale oppervlakte van meer dan 30658 vierkante meter beslaat, wat overeenkomt met 46 standaard voetbalvelden, met vijf verdiepingen en twee ondergrondse verdiepingen.

Tianfu Airport is een van de 159 nieuwe vliegvelden die de komende jaren door de Chinese overheid worden gebouwd. China streeft ernaar om in 2035 400 luchthavens in gebruik te hebben, een immense stijging ten opzichte van de huidige 241.