Geld gaat een keer vervelen, als miljardair weet je op het gegeven gewoon niet meer wat je er mee aanmoet. Denk aan Pablo Escobar die zijn geld gebruikte om te stoken of de sjeiks in het Midden-Oosten die hun negende Ferarri aanschaffen. Miljardair Douw Steyn had iets anders in gedachte. Hij liet zijn eigen in Zuid-Afrika een kolossale villa bouwen waar 11.000 mensen wonen, twee privéscholen zijn, een park voor bedrijven, een privé ziekenhuis en een 18 holes-golfbaan.

Maak kennis met Palazzo Steyn in Zuid-Afrika

Het gaf het indrukwekkende bouwwerk de naam ‘Palazzo Steyn’: uiteraard vernoemt naar zichzelf. Douw Steyn is schatrijk geworden door het oprichten van de BGL-group, een verzekerings- en financieel adviesbureau dat  van Comparethemarket.com.

Zuid-Afrika

Zijn eigen woning binnen de mini-stad van maar liefst 900 hectaren mag er ook wezen. Het bolwerk is omringd door muren en lijkt op een soort collodium. Het is het middelpunt van zijn ‘Steyn City’ dat zich bevindt in Midrand, Gauteng, Zuid-Afrika.

Het mega-herenhuis van 2972 vierkante meter heeft een waarde van $ 25 miljoen en omvat suites met 7 slaapkamers, een foyer van 2 verdiepingen met een gewelfd plafond, een bibliotheek met 2 verdiepingen, een ondergrondse garage voor 33 auto’s met een marmeren vloer.

Binnen weerspiegelen sommige lounges de inrichting en het ontwerp uit het Gatsby-tijdperk, terwijl de buitenruimtes stijlen uit Europa, India, het Midden-Oosten en zelfs Afrika hebben.

Twee ‘watervallen’ vanaf de weerszijden van het huis

Buitenkenmerken zijn onder meer een ronde oprit met fontein, gelaagde gazons, een overloopzwembad en twee unieke watervallen aan weerszijden van het huis die uitmonden in een kunstmatig meer. Er is ook een apart poortgebouw en personeel/gastenverblijf en de woning biedt accommodatie voor 12 gasten.

Zuid-Afrika

Douw Steyn werd in 2020 gevalideerd op een waarde van 250 miljoen dollar en behoort al lang tot de rijkste mannen van Zuid-Afrika. In de voormalige Nederlandse kolonie zijn de arbeids- en materiaalkosten relatief weinig laag waardoor hij dit zich hier kon permitteren. Desalniettemin is dit een indrukwekkende nederzetting die, als je i het land bent, zeker eens in het echt gezien wilt hebben.

Steyn City is wel vier keer zo groot als Monaco en trekt wereldwijd de aandacht. Hoewel het banen belooft, werd de ontwikkeling hevig bekritiseerd omdat het de zoveelste exclusieve, gated community is die degenen die genoeg geld hebben, beschermt tegen misdaad en andere gevaren waar arme landen mee te maken hebben.