Utrechtse Grachtenpanden zijn felbegeerd, maar komen gelukkig ook met enige regelmatig beschikbaar. Ieder pand heeft zo zijn eigen troeven en uniekheden, bij deze woning is dat de werfkelder die toegang verleent tot aan de gracht van de Nieuwegracht.

Historisch pand in Utrecht op een idyllische locatie

Eigenlijk hebben alle historische panden aan Nieuwegracht een rechtmatige claim op bijzonderheid, maar dit rijksmonument uit 1650 van 390 m² onderscheidt zich op een aantal vlakken toch echt van de hoogwaardige concurrentie. De ligging is fantastisch en ook witgepleisterde lijstgevel, stadstuin, hoge plafonds en schouwen en het zadeldak mogen er zijn. Veel kamers en veel vierkante meters woonoppervlak. Toch steelt de werfkelder de show.

De monumentale voordeur met sierlijke smeedijzeren elementen opent naar een hal met marmeren vloerplaten en dito plinten. Door het gedeeltelijk doorbreken van een muur is de hal extra royaal en licht geworden. De garderoberuimte die daarnaast is gecreëerd geeft toegang tot het luxe toilet en een berging. Ingenieus is de glazen lichtgoot in de vloer waar de ondergelegen keuken van profiteert.

Weelderige werfkelder

De originele werfkelder, ooit onderdeel van de middeleeuwse haven van Utrecht, is op een fraaie wijze compleet gerestaureerd. Op de oude plavuizen vloer is strak vormgegeven keuken neergeplemd met hoogwaardige apparatuur. Aangrenzend bevindt er zich een sfeervolle eetkamer.

Utrecht

Alhoewel het gewelf glad is gestuct, zijn er genoeg onderdelen die het historische verleden verklappen. Helemaal achterin is er nog een wijnkelder, terwijl aan de voorzijde een uitgang is gemaakt naar de werf en gracht. Een heerlijke plek om te genieten van de bijzondere sfeer en ‘s zomers van de schaduw van de hoge bomen die daar staan. En sinds de grachten voor het grootse deel vuil- en stankvrij zijn is dit een heerlijke plek om te vertoeven.

Het licht in de achterkamer stroomt onverminderd naar binnen door de openslaande deuren naar de tuin: “een groene oase met berging, terrassen en looppaden van beton en klinkers, een vijvertje en overvloedig groen in de borders.”

Is dit voldoende om op te leven aan jouw hoge wooneisen? Schroom dan niet om langs te gaan op Funda en contact op te nemen met de makelaars van Lauteslager Makelaars. Zorg op voorhand je wel genoeg hypotheek kunt aanvragen om de vraagprijs van €2.275.000 te dekken.