Jacob & Co. is veel dingen, maar subtiliteit kunnen we daar niet onderscharen. Eerder kwamen ze al met meerdere modellen gebaseerd op Bugatti, een nogal vulgair uurwerk (die Connor McGregor kocht) en een peperduur, glimmend uurwerk.  Hun nieuwst high-end horloge is een overduidelijke knipoog naar een van de meest populaire bordspellen in de geschiedenis.

Het uitbundig geanimeerde horloge krijgt de naam Astronomia Alec Monopoly, bevat heldere vertolkingen van het centrale personage van de game, Mr. Monopoly, gemanifesteerd als andere iconen van de popcultuur en afgezet tegen een zwarte wijzerplaat die is versierd om eruit te zien als een sterrenhemel.

Ieder personage is hand gemaakt

Het is een samenstelling die veel kleur en beweging aan je pols teweegbrengt. Deze week bracht de in New York gevestigde juwelier het uurwerk uit in samenwerking met de gerenommeerde graffitikunstenaar Alec Monopoly. Samen kozen ze ervoor om het uurwerk te voorzien van een 18-karaats gouden kast met een gebogen koepel van saffierglas en vier vensters aan de zijkant. De personages zijn ieder met de hand gebeeldhouwd, in goud gegoten en met de hand afgewerkt.

Net als andere exemplaren binnen de Astronomia-lijn, gevat het horloge vierarmige verticale beweging die gedeeltelijk wordt aangedreven door een tourbillon-complicatie. Aan de ene zijde vind je een handgelakte magnesiumbol die elke 60 seconden ronddraait en daartegenover bevindt zich een diamant van 1 karaat, in de exclusieve bolvormige Jacob-slijpvorm die met dezelfde snelheid om z’n as draait.

“Ik hou van de nevenschikking van mijn jeugdige stripfiguren, tot leven gebracht met heldere en levendige kleuren in een tijdloos horloge met verbluffende complicaties”, deelde de kunstenaar in een verklaring. “Ik ben al jaren bezig met het ontwikkelen van de karakters die ik in het horloge heb geïntegreerd”, zei hij. “Je ziet variaties van herinterpretaties ervan in mijn schilderijen en sculpturen.  Het is zo opwindend om ze op zo’n kleine maar significante schaal tot leven te zien komen.”

Prijs van het Monopoly horloge van Jacob & Co.

Over smaak valt niet te twisten, maar unieke en extravagant is het zeker. In tegenstelling tot het bordspel, is de prijs aanzienlijk duur. Geïnteresseerden die de vraagprijs van $ 600.000 (€ 505.833,00) kunnen missen, kunnen voor meer informatie over het horloge terrecht op de website van de Amerikaanse juwelier.