Laat het maar even rustig op je inwerken. Ook al was het al wat langer bekend: dit wordt de allerlaatste Aventador die het merk uit Sant’Agata Bolognese gaat uitbrengen. De Italianen geven ‘m de toepasselijke naam ‘Ultimae’, wat staat voor ‘laatste’ in het Latijn. (Latijn voor “laatste”). Deze release vindt plaats na iets meer dan een decennium nadat de originele LP700-4 Avantador in begin 2011 in Genève werd onthuld.

Allerbeste eigenschappen van alle vorige versies gecombineerd

Lamborghini zegt dat de Aventador LP 780-4 Ultimae de allerbeste eigenschappen van alle vorige versies combineert en tegelijkertijd een bescheiden vermogensboost biedt aan zijn 6,5-liter V12. Met 769 pk bij een hemelse 8.500 tpm, is het de krachtigste natuurlijke paard van stal.

Lamborghini-Aventador-Ultimae-5

Hiermee is ‘ie een tikkeltje krachtiger dan de SVJ, terwijl hij hetzelfde koppel van 720 Nm heeft dat kan worden bereikt vanaf 6.750 tpm. De Ultimae gaat slechts slechts 1.550 kilogram, waardoor hij 25 kg lichter is dan de Aventador S, maar komt sterk overeen met de SVJ.

De coupé haalt 100 km/u in 2,8 seconden en 200 km/u in 8,7 seconden vanuit stilstand, op weg naar een topsnelheid van 355 km/u. De roadster zal een tikkeltje langzamer zijn vanwege zijn zwaardere carrosserie die wordt bestuurd door het complexere dak, maar in het echte leven zul je de prestatievermindering waarschijnlijk niet opmerken.

In zijn persbericht voor de Aventador Ultimae stelt Lamborghini dat dit “de grote finale is van de traditionele V12-verbrandingsmotor en de ultieme Aventador in elk opzicht.” Als dat nog niet duidelijk genoeg is, zegt Lamborghini-president Stephen Winkelmann ronduit dat de Ultimae “de laatste, puurste, tijdloze atmosferische productie V12 Lamborghini is

Lamborghini-Aventador-Ultimae-2

De Aventador wordt geleverd in zowel coupé- als roadster varianten met vierwielaandrijving en achterwielbesturing. De achtervleugel wordt geleverd met een actieve vleugel, met drie standen (gesloten, maximale prestaties, maximale handling).

Om ‘m eigen te maken zijn er 18 standaardkleuren beschikbaar, vergezeld door ,og zo’n extra 300 tinten via het Ad Personam aanpassingsprogramma van het bedrijf. De Ultimae heeft 20- en 21-inch lichtmetalen velgen in verschillende afwerkingen, in combinatie met Pirelli P Zero Corsa-banden en ook de remklauwen zijn te verkrijgen in diverse kleuren.

Lancering en kwantiteit

Er gaan slechts 350 coupés en 250 roadsters worden gefabriceerd. Lamborghini zal later deze week beide carrosserievarianten showen op het Goodwood Festival of Speed. Aangezien het Italiaanse supercarnmerk plannen heeft aangekondigd om tegen 2024 alle auto’s te hybridiseren en in de tweede helft van het decennium een EV te lanceren, zal de 6,5-liter zoals we hem nu kennen, lijkt niet meer terug te komen.