Als we naar onze crpyto-portfolio kijken worden we niet heel vrolijk, maar eroverheen walsen met een zwaar werkrijtuig gaat ons net iets te ver. Toch word het zo nu en dan weleens gezegd, eigenlijk altijd spottend, maar er zijn uitzonderingen. De Maleisische politie heeft geen pardon vernietigde meer dan 1.000 Bitcoin-mijnmachines met behulp van een pletwals.

1069 crypto mining rigs gesloopt door pletwals

De politie in de stad Miri op het eiland Borneo, het op twee na grootste eiland van de wereld, en het Sarawak Energy-bedrijf zette een stoomwals in om meer dan 1069 crypto mining rigs te slopen. De machines werden in beslag genomen wegens vermeende diefstal van elektriciteit, dat werd gebruikt om de munten te minen.

De destructieve handeling is op beeld vastgelegd, waarin te zien is hoe de talloze installaties worden verpletterd door het apparaat. Deze beelden circuleerde eerst rond op een Chinese cryptogemeenschap op WeChat, maar heeft ondertussen ook z’n intrede op YouTube gemaakt, zodat ook de rest van de wereld het tafereel kan aanschouwen. Voor een keer gebeurde het niet China of Amerika, maar bleek het om Maleisië te gaan.

De crypto mining rigs zijn naar verluidt in beslag genomen door inwoners van Maleisië die tussen februari en april illegaal cryptocurrency probeerden te ontginnen met behulp van gestolen elektriciteit. Het is niet de eerste keer dat de autoriteiten een ingrijpende maatregel nemen. Ze zeiden dat dit jaar drie huizen in het gebied waren verwoest als gevolg van illegale Bitcoin-miners, terwijl het Sarawak Energy-bedrijf maar liefst $ 2 miljoen verloor door de operaties. Op basis van de nieuwste Bitcoin-mijnkaart, samengesteld door het Cambridge Center for Alternative Finance, was Maleisië in april van dit jaar goed voor ongeveer vier procent van de totale hashsnelheid van Bitcoin. I

Dit soort praktijken roepen altijd de vraag op: waarom gebruiken ze de in beslag genomen voorwerpen niet in hun voordeel? Waarschijnlijk zullen we hier nooit antwoord op krijgen…