Russische eigenaar van voetbalclub AS Monaco Dmitry Rybolovlev werd kaalgeplukt door zijn ex-vrouw (duurste echtscheiding ooit), beduveld door een Zwitserse kunsthandelaar, raakte verzeilde in meerdere rechtszaken en geeft geld uit alsof het water is. Russen die voetbalteams beheren hebben wel vaker een mooie jacht (of jachten), zoals Chelsea-eigenaar Roman Abramovitsj, maar ook Rybolovlev kan er wat van.

Het nieuwe jacht van de eigenaar van AS Monaco

Bloomberg Billionaires Index schat het vermogen van Rybolovlev op zo’n 9 miljard euro, dat hij verorberde met aandelen in Russische kunstmestproducenten. Zijn fortuin stelt ‘m in de gelegenheid om overal ter wereld te wonen, maar hij koos om zich te vestigen in het pittoreske Monaco, wat wel vaker gebeurd onder de rijken, ook al heeft hij ook nog woningen in Amerika (en Hawaii waar hij het huis van Will Smith kocht) en Switzerland. .

In de haven daar ligt daar binnenkort zijn gloednieuwe aankoop Skorpios klaar. Dat is een racejacht van wel 43 meter lang, waar de Finse jachtenbouwer Nautor’s Swan zo’n vier jaar in investeerde. De naam Skorpios, is zorgvuldig uitgekozen, want het is ook de naam van het Griekse privé-eiland van zijn dochter, dat zij via haar trustfonds voor bijna 129 miljoen verkreeg.

AS Monaco

Hij heeft een groot gapend gat in zijn hand en dus is dit ook niet zijn eerste waterspeeltje. Dit jacht markeert de vierde toevoeging aan zijn bescheiden collectie voor op het water. Eerder schafte Rybolovlev al twee hagelwitte particuliere cruisejachten aan, eentje van 67 meter lang en eentje van 110 meter lang. De laatstgenoemde doopte hij tot Anna, vernoemd naar zijn andere dochter, en is gemaakt door Feadship.

Naast deze twee vakantievoertuigen bezat hij ook al een 17 meter lang raceschip, Sparti. Maar dat kan beter zal hij gedacht hebben. Skorpios, is met zijn 43 meter meer dan twee keer zo groot én heeft een mast bestaande uit hoogwaardige carbonvezels.

Verschillende vetes

De aankoop komt na een tumultueuze paar jaar voor de eigenaar van AS Monaco, die betrokken is geweest bij een langlopende vete met een kunsthandelaar over miljarden dollars aan aankopen. Hij was eerder ook al de hoofdpersoon in spraakmakende scheiding van zijn ex-vrouw Elena, met wie hij in 1987 trouwde. De scheiding resulteerde in zes jurisdicties en bracht járen aan bitterheid met zich mee.

Uiteindelijk kwam daar in2014 een halt aan en kende een Zwitserse rechter Elena $ 4,5 miljard toe, maar ze nam genoegen met minder. Naar verluidt zo’n $ 2,3 miljard. Maar zodra Rybolovlev op zijn Skorpios stapt, zal hij dat allemaal al wel vergeten zijn.

Skorpios