Onze Oranjeleeuwen konden het niet opbrengen om door de achtste finales te komen, laat staan de finale te bereiken. Toch was er tijdens de EK-finale tussen Engeland en Italië een Nederlands tintje op het veld in Wembley. Björn Kuipers kreeg namelijk het vertrouwen om de wedstrijd in goede banen te leiden. En met terugwerkende kracht kunnen we wel stellen dat dat het verdomd goed gelukt is.

Björn Kuipers: scheidsrechter en zakenman

Maar los van eergevoel en prestatiegerichtheid, verdient hij er ook leuk aan. Per EK-wedstrijd vangen scheidsrechters zeker €10.000. De grensrechter vlagt €5000 bij elkaar en de vierde man krijgt €4000. De prijzen kunnen iets verschillen en wat de de VAR-scheidsrechters betreft, is het onbekend. Danny Makkelie floot net zoveel wedstrijden als Kuipers, maar was vier dagen korter actief, waardoor hij net iets minder het laatje in kan schuiven.

Dat komt uit op een totaalbedrag van 50.000 euro voor Björn Kuipers na afloop van dit Europees Kampioenschap. 40.000 euro voor de vier wedstrijden die hij floot, met de finale op 11 juli meegerekend. Zijn eenmalige rol als vier man voegt daar nog eens 4000 euro aantoe en nog eens 6000 euro voor de dertig dagen dat het toernooi duurt.

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Björn Kuipers (@bjorn.kuipers)

In gesprek met de UEFA geeft Kuipers dan ook aan geëmotioneerd te zijn: “Ik heb met mijn team hard gewerkt om dit te bereiken. Het is echt een mijlpaal, een droom, een ongelooflijk moment en een grote eer.”

Supermarkt franchisenemer

Fluiten is eigenlijk een bijbaantje voor hem, maar nog steeds verdient het niet verkeerd. Hij krijgt van de KNVB per maand 400 euro uitbetaald. Maar uiteraard is dat niet het enige waar hij op moet teren. Kuipers is namelijk topscheidsrechter en daar staat ook een beloning tegenover. 3.340 euro per wedstrijd en als VAR krijgt hij 1.630 euro per duel incasseren.

“The Oldenzaal-born whistleblower is not overawed by the mega-rich superstars of the modern game – because he earns millions every year himself from the supermarket chain he owns in Holland called Jumbo,”  stond na de wedstrijd Zweden – Engeland in The Daily Mirror. Kuipers was franchisenemer van C1000, waar hij meerdere winkels voor exploiteerde. Hij heeft één zaak gehouden die verder is gegaan onder de vlag van Jumbo. Het eigen vermogen van zijn holding bedraagt in ieder geval €14,9 miljoen. Volgens de Quote is hij daarmee ook de rijkste scheidsrechter ter wereld. Ook houdt ‘ie met ene regelmaat lezingen, die hij voor minimaal 5 duizend euro doet.

Benieuwd naar wat de winnaar van het EK heeft verdiend? Klik dan hier.