Frank de Boer mocht na een abominabel EK zijn koffer pakken en uit de rol van bondscoach van het Nederlands Elftal stappen. De KNVB is druk bezig om een opvolger aan te stellen, waarbij meerde kandidaten worden besproken. Echter heeft het alle schijn dat Louis van Gaal deze verantwoordelijkheid weer op zich gaat nemen. Sportverslaggever Valentijn Driessen, een van de stamgasten bij het voetbalpraatprogramma Veroinca Inside, onthult wat hij als bondscoach gaat verdienen.

KNVB gaat langs Louis van Gaal

De goegemeente was sowieso geen fan van De Boer en nu hij weg is lijken al lichten op groen te staan om Van Gaal aan te stellen voor deze functie. Van Gaal heeft in het verleden aan het roer gestaan van onder meer Ajax, Barcelona, AZ, Bayern München en Manchester United en was twee keer eerder ook bondscoach van het Nederlands Elftal en dat ging hem goed af. “De geschiedenis herhaalt zich”, zei hij in een interview met de Franse sportkrant L’Équipe, voordat de KNVB donderdag in Portugal bij hem langsging.

Van Gaal vindt zichzelf in ieder geval ook ideale opvolger van de vertrokken Frank de Boer. En dat wordt veelal gedeeld door het Hollandse publiek, zo zegt hij in hetzelfde interview met de Franse krant: “Toen Ronald Koeman vorig jaar vertrok naar Barcelona kreeg ik in de polls ruim 30 procent van de stemmen. Nu is dat ongeveer 80 procent.” Hij vindt het dan ook niet meer dan logisch dat de Nederlandse voetbalbont bij hem uitkomt.

“Veredeld stelletje sterren”

De 69-jarige liet al wel duidelijk weten hoe hij denkt over het EK en de huidige generatie voetballers. Tijdens de ‘uitzwaaitraining’ voor de Spelen sprak hij de Oranjeleeuwinnen toe, eindigend met een sneer richting de mannen. “Kijk nu eens naar het Europees kampioenschap heren. Dan zie je dat een veredeld stelletje sterren het niet kunnen.” Een opmerking die hij ongetwijfeld doelbewust maakte, om alvast even territorium af te bakenen en grenzen te stellen. gaf zijn visitekaartje af. Aan de andere kant wordt van hem verwacht dat Van Gaal wel ietwat toegeeflijker zal zijn dan op het WK van zeven jaar geleden in Brazilië (waar we het tot derde schopte), waar hij volgens de spelers als een soort tiran achter iedereen aanzat.

Maar prestatie en ambitie opzij, hij gaat er ook niet voor niks staan. Volgens Valentijn Driessen gaat Louis ongeveer 1,2 miljoen euro verdienen per jaar als bondscoach. Achter de schermen is Louis druk bezig om alles te prepareren en naar verwachting zal alles rond het bondscoachschap volgende week rond moeten zijn. Het enige wat die salaris nog in de weg kan zitten is volgens Driessen het belastingrecht. Van Gaal woont namelijk al geruime tijd in het zonovergoten Portugal, maar als hij weer gaat werken in ons land is het nog maar de vraag onder welk stelsel hij gaat vallen.

Louis van Gaal is niet de man om zijn vermogen te etaleren, maar zijn waarde wordt geschat op circa 34.5 miljoen euro. Hoe dan ook: “Pay attention to the manager!”