Marchesi Antinori Srl is een Italiaans wijnbedrijf met een geschiedenis die teruggaat tot het jaar 1385. Ze zijn een van de grootste wijnbedrijven in het land en hun innovaties speelden een grote rol in de “Super-Toscaanse” revolutie van de jaren ’70. Vandaag de dag opereren ze vanuit een zeer opmerkelijk gebouw, die je na het zien niet wil overslaan wanneer je je in het midden van Italië begeeft.

Wijnproeverij Antinori nel Chianti Classico

De wijnproeverij werd in oktober 2012 ingehuldigd en volledig gebouwd met lokaal geproduceerde materialen, die hand in hand gaan met het omliggende Toscaanse landschap. De wijnmakerij bevat een ongewone en fascinerende structuur, die zo gemaakt is om een ​​lage impact op het milieu en maximale energiebesparing te hebben. Het meest indrukwekkende van het gebouw is zonder twijfel de indrukwekkende wenteltrap die de drie niveaus van het gebouw met elkaar verbindt.

Wijnproeverij

De wijnmakerij Antinori nel Chianti Classico maakt deel uit van Toscana Wine Architecture, een vereniging die unieke en originele wijnmakerijen verenigt, ontworpen door beroemde hedendaagse architecten.

Wijn-5

“Voor het eerst in 26 generaties hebben de Antinori’s een nieuwe wijnmakerij ingehuldigd die ontworpen is om wijnliefhebbers te verwelkomen en hen uit te nodigen om in direct contact te komen met hun productiefilosofie gebaseerd op passie, geduld en het voortdurende streven naar hoge kwaliteit,” valt te lezen op hun website.

Het bolwerk biedt een panoramisch uitzicht over de wijngaarden

De wijnmakerij kijkt uit over het landschap dat wordt omringd door wijngaarden, die zelf op het dak staan, die zijn beplant met de meest typische druif van de Chianti Classico, Sangiovese, samen met andere variëteiten die historisch in de buurt werden geplant.

Wijnproeverij

Marco Casamonti, architect van Antinori nel Chianti Classico, verklaarde: “Het is een heilige plaats van stilte, een tempel gewijd aan de oude rituelen van het wijnmaken, maar tegelijkertijd is het een productiefaciliteit die aan specifieke kwaliteitsnormen moet voldoen.”

Verschillende tours

Op locatie kun je deelnemen aan vier tours, die allen in het teken staan van wijn en ongeveer 4 á 5 uur duren. Je krijgt ook meer te weten komen over de familiegeschiedenis, de wijnmakerij, de privé-kunstcollectie van de familie en mag je uiteraard ook een aantal wijnen proeven. De verschillende mogelijkheden kan je teruglezen op hun website. Ook kan je op Tripadvisor meer lezen over de kleurrijke ervaring.