Lego-liefhebbers opgelet: een Ghanees-Canadese kunstenaar Ekow Nimako heeft een afrofuturistisch Lego-kunstwerk gemaakt met liefst 100.000 zwarte steentjes. Het kunstwerk is een stadsbeeld en heet ‘Kumbi Saleh 3020’. Het prachtige en bovenal kostbare bouwwerk is geïnspireerd op het middeleeuwse koninkrijk Ghana en is een eerbetoon aan het eminente van de stad. We nemen een kijkje bij het bouwwerk.

Lego-kunstwerk met 100,000 steentjes

Enkele weken nog, belichtten we de duurste Lego-sets ter wereld. De grootste set van dit lijstje bestaat uit een kleine 6000 stenen. Dat is een flink aantal, maar het is niks vergeleken met het kunstwerk dat Ekow Nimako heeft gemaakt. Met een overspanning van 9 meter en een stenenaantal van 100.000, is dit het een van de meest kostbare Lego-kunstwerken ooit gemaakt.

Lego-kunstwerk

Het kunstwerk is een nagebootst stadsbeeld van het oude koninkrijk Ghana. Hierover zegt Nimako: ‘Zowel qua concept als qua esthetiek vertegenwoordigt het stuk een ononderbroken verhaal van zwarte beschavingen dat die trachtten de geschiedenis terug te winnen, voorouderlijke trauma’s te verzoenen en een bevrijde toekomst voor alle Afrikaanse volkeren voor te stellen’. Nimako ziet het als een stukje belangrijke geschiedenis dat hij op een originele manier aan de wereld wil tonen.

Futuristisch

Het gebruik van LEGO als als een manier om dit kunstwerk te maken, roept volgens hem een futuristische esthetiek op om architecturale vormen en elementen uit de natuurlijke wereld vast te leggen. Moeilijke woorden, maar het komt erop neer dat de kunstenaar meer ziet in Lego dan de gemiddelde persoon. Zo is dit niet het eerste Lego-kunstwerk dat hij heeft gebouwd.

Eerder bouwde Nimako al grote en bijzondere vormen als het gezicht van een olifant, of een ridder op een paard. Al deze werken worden uiteindelijk verkocht aan een museum, waar het tentoon wordt gesteld. Het Lego-kunstwerk bevindt zich momenteel in het Aga Khan Museum. Het zal in het voorjaar aan de buitenwereld worden getoond wanneer het museum wordt heropend.