Over het algemeen zijn frieten (of patat, net wat je wil) niet zo speciaal en is er weinig luxe aan. Je een zak aardappel of gaat langs de lokale snackbar en klaar is kees. Maar zoals met haast ieder product, voedsel gerelateerd of niet, wordt er geknoeide met conventionele recepten. Serendipity3 (opgericht in 1954), een iconische NYC-oriëntatiepunt en vlaggenschip-restaurant heeft met hun ‘Creme de la Creme Pommes Frites’ te titel voor de duurste frieten ter wereld binnengehaald.

De duurste frieten aller tijden

De exclusieve frieten vestigde onlangs een Guinness World Records voor de duurste frieten. De chips zijn gemaakt ter ere van de Nationale Frietensdag, dat blijkbaar op 13 juli plaatsvind, en zijn het werk van Chef Joe Calderone, Creative Director van Serendipity3, en Chef Frederick Schoen-Kiewert, Corporate Executive Chef van Serendipity3.

Om het duizelingwekkende prijskaartje te bereiken, worden de frietjes gemaakt van Chipperbeck-aardappelen geblancheerd in Dom Perignon Champagne en J. LeBlanc French Champagne Ardenne Vinegar. Vervolgens worden ze drie keer gekookt met puur ganzenvet van kooivrije ganzen uit Zuidwest-Frankrijk. Verder zijn de luxe frieten gekruid met Guerande Truffelzout, dat met de hand is geoogst uit Guerande, Frankrijk, gebakken in Urbani zomertruffelolie en gegarneerd met geschaafde Crete Senesi Pecorino Tartufello gemaakt van melk van schapen en zwarte zomertruffels uit Umbrië, Italië.

Frieten

De standaard mayonaise en ketchup is gewoonweg ordinair en in plaats daarvan kunnen klanten hun friet dippen in een Mornay-saus gemaakt met biologische uiercrème van Jersey-koeien. En als klap op de vuurpijl is het hele gerecht bestrooid met 23k eetbaar goudstof.

Prijs van een portie Creme de la Crème Pommes Frites

In reactie daarop zei creatief directeur van Serendipity3, chef-kok Joe Calderone: “We zijn zo vereerd dat we door Guinness World Records worden erkend voor onze creatie van de duurste frites, de Creme de la Creme Pommes Frites, en kijken ernaar uit om in de toekomst nog meer over-the-top recepten.” De $ 200 (circa €169) “Creme de la Crème Pommes Frites” zijn op voorafgaand verzoek verkrijgbaar in het restaurant.

Laatst haalde een Nederlander ook een Guinness World Record binnen. Chef Robbert Jan de Veen uit Voorthuizen gebruikte wagyu A5, kaviaar, truffels en bladgoud en champagne om de duurste hamburger ter wereld samen te stellen. Lijkt onze de perfectie combinatie met een portie van deze New Yorkse frieten. Lees zijn proces en de complete ingrediëntenlijst door hier te klikken.